Verdriet over slot op verpleeghuizen: 'Ik had er meer aandacht voor verwacht'

Verpleeghuizen en woonzorgcentra blijven voorlopig gesloten voor bezoekers, zoals Abbingahiem in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

Een versoepeling van het bezoekverbod in verpleeghuizen komt maar mondjesmaat los. De ouderenbond reageert teleurgesteld.

,,Juist in de verpleeghuizen hoor je steeds meer schrijnende en verontrustende geluiden. Mensen die ernstig ziek worden, bij wie niemand mag komen. Dat moet toch anders, ik had daar meer aandacht voor verwacht”, zegt Simon Wiersma (79), voorzitter van de Friese afdeling van ouderenbond KBO-PCOB.

Proef op 25 locaties

Minister Hugo de Jonge (VWS) vertelde woensdagavond dat de kwetsbaren van de samenleving beschermd moeten worden tot er een vaccin is. Dat kan kan een half jaar duren, maar ook nog vele jaren. De bewindsman zei dat de tijd van leven niet het enige is dat telt, maar ook de kwaliteit van leven. Daarom wil de regering het bezoekverbod stap voor stap versoepelen, te beginnen met een proef op 25 locaties: in elke GGD-regio één. Onder strikte voorwaarden wordt hier één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner toegestaan. De locaties worden volgende week bekend gemaakt. Afhankelijk van de uitkomsten van de proef volgt twee weken later een volgende stap.

Het valt Jeroen Vos, manager zorg bij de in het zuidoosten van Friesland actieve Zorggroep Liante, op dat De Jonge ,,de behoedzaamheid voor de kwetsbare groep nog heel erg benadrukt”.

Veiligheid bewoners

Zorggroep Liante heeft het coronavirus tot nog toe buiten zes van de zeven locaties in Drachten, Haulerwijk, Oosterwolde, Appelscha, Noordwolde en Wolvega weten te houden. Alleen in De Warrenhove in Drachten heeft het virus stevig huis gehouden. Er zijn zeker veertien bewoners en dertien medewerkers besmet geraakt. Drie bewoners zijn aan de gevolgen van Covid-19 overleden.

,,Dat het zo langzaam gaat met versoepeling van de bezoekregeling is bijzonder verdrietig, maar we moeten altijd de veiligheid van de bewoners in acht nemen. Dat is het ellendige van deze situatie”, constateert Vos. ,,Je wilt nooit goede zorg alleen leveren, maar ook goede kwaliteit van leven. Daar komt welzijn bij, een geluksmoment creëren, aandacht voor ontmoeting. Dat is nu niet mogelijk en dat gaat totaal in tegen waarvoor wij met zijn allen voor de ouderenzorg gekozen hebben.”

Knuffel

Vos ziet tegelijk wel veel mooie initiatieven ontstaan voor zijn bewoners. Ze worden van buiten toegezongen, kunnen skypen en hebben contactmomenten met ramen of schermen ertussen. ,,Maar ja, die knuffel wordt wel erg gemist, en dat zal nog wel lang zo blijven als ik het zo beluister.”

In een enquête van KBO-PCOB zeggen naasten dat driekwart van de verpleeghuisbewoners sinds de lockdown kampt met eenzaamheid, twee derde met verdriet en een derde met angst. ,,Hier in Leeuwarden zag ik een spandoek hangen op een verzorgingshuis: ‘Samen staan we sterk’. Maar hoe moeten die mensen in het verpleeghuis sterk staan? Ze zijn helemaal afhankelijk van de verzorging”, zegt Wiersma. ,,Soms zie ik mensen elkaar via glas gedag zeggen. Een man die alleen even kan zwaaien naar zijn dementerende vrouw, dat gaat mij door merg en been.”

Nieuws

Meest gelezen

menu