Verdere versoepeling van coronamaatregelen: 'De uitbraakfase ligt achter ons, we kunnen nu stappen maken'

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. FOTO ANP/BART MAAT

De maatregelen om het coronavirus in te dammen, worden de komende weken verder versoepeld. Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schetsten woensdagavond hoe tot na de zomer de samenleving langzaam weer geopend kan worden. Tegelijk gaat de testcapaciteit fors omhoog.

Alle versoepelingen hebben als voorwaarde dat het virus beheersbaar blijft, aldus Rutte. Kwetsbaren moeten beschermd blijven en de ziekenhuizen moeten de zorg voor de patiënten aankunnen. Wachten totdat er helemaal geen besmettingen zijn, is volgens de minister-president geen optie omdat de gevolgen voor de economie dan te groot zijn..

Kapper op afspraak

De meeste mensen met contactberoepen, zoals kappers en opticiens, kunnen vanaf 11 mei weer aan de slag. Voor hen geldt wel dat ze hun werk zoveel mogelijk op anderhalve meter moeten organiseren en werken op afspraak. ,,Uw kapper gaat bijvoorbeeld vragen of u klachten heeft. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig.’’

,,Gebruik van mondkapjes is denkbaar in situaties waarin afstand houden onmogelijk is’’, zei Rutte daarbij. Hij benadrukte dat het niet gaat om medische mondkapjes, deze blijven exclusief voorbehouden aan de zorg.

Ook mag vanaf 11 mei weer buiten gesport worden, met inachtneming van de anderhalve meter afstand, en kunnen de bibliotheken weer open.

Controle op klachten voorafgaand aan reservering

Vanaf 1 juni mag het voortgezet onderwijs weer los. Restaurants, podia, musea en bioscopen mogen vanaf dat moment weer open maar maximaal 30 personen binnenlaten. Ook hier is het verplicht om te reserveren, zodat gecontroleerd kan worden of mensen geen klachten hebben.

Op 15 juni mogen de mbo’s weer praktijkexamens afnemen en praktijkonderwijs geven. Aan het verder openstellen van mbo en hbo wordt gewerkt.

Vanaf 1 juli moet het aantal bezoekers van horeca en culturele instellingen omhoog kunnen van 30 naar 100. Op de campings mogen vanaf dat moment de toiletgebouwen weer open.

Op 1 september mogen waarschijnlijk sportscholen, sauna’s en seksclubs weer open. Hier wordt langer mee gewacht omdat onduidelijk is hoe het virus zich verspreid via zweet. Kabinet en RIVM kijken wel samen met de ondernemers of deze branches al eerder de deuren weer kunnen openen.

Wanneer grootschalige evenementen zoals festivals, sportwedstrijden en dorpsfeesten weer mogelijk zijn, is onbekend.

Sectoren die geen of weinig profijt hebben van de nu aangekondigde versoepeling kunnen aanspraak maken op een steunfonds dat de overheid opzet.

Drukte in het openbaar vervoer

Alle versoepelingen zorgen voor druk op de vervoersstromen. Geprobeerd wordt om de piek in de spits zoveel mogelijk af te vlakken en te spreiden. Met het openbaar vervoer wordt aangeraden alleen te reizen als dit noodzakelijk is. Thuiswerken wordt daarom ook de komende maanden nog met klem aangeraden.

Wie wel trein of bus neemt, moet een mondkapje dragen. Ook hier gaat het om zelfgemaakte of gekochte kapjes, niet de medische variant. De kapjes zijn nodig in het ov omdat het daar niet mogelijk is anderhalve meter afstand te houden of voorafgaand aan de reis te controleren of iemand klachten heeft. Op het dragen van een kapje wordt gehandhaafd.

Eerder maakte Rutte al bekend dat scholen en kinderopvang weer open gaan vanaf 11 mei. ,,De voorbereidingen daarvoor lopen goed.’’ Hij riep daarbij op de scholen half open te laten gaan, maar kinderen wel de hele dag naar school te laten gaan.

Bezoek aan verpleeghuizen wordt weer mondjesmaat toegestaan. De Jonge: ,,Tijd van leven is niet het enige wat telt. Ook kwaliteit doet er toe.’’ Vanaf maandag worden bij 25 zorglocaties in Nederland de regels voor bezoek versoepeld. In de weken daarna zullen meer volgen.

Balanceeract

Rutte gaf aan dat het een balanceeract blijft tussen controle houden op het virus en het weer verder openstellen van de samenleving. Volgens De Jonge is die periode pas voorbij als er een vaccin is voor het virus. De Jonge: ,,Tot die tijd heb je de verantwoordelijkheid voor jezelf en voor elkaar.’’

Belangrijk bij het in controle houden van het virus is het testen op en traceren van het virus. Vanaf 11 mei kunnen daarom ook contactberoepen getest worden op het virus en in de week daarna mantelzorgers, politie-agenten en ov-medewerkers. Vanaf 1 juni moet iedereen getest kunnen worden. Om de contacten van nieuwe patiënten te traceren, krijgt de GGD drie keer zoveel capaciteit.

Afgelopen week zijn rond de 28.000 mensen getest. Van hen had ongeveer 10 procent het virus. Volgens De Jonge wijst dat erop dat de cijfers de goede kant opgaan.

Traceren met behulp van een app blijft het streven. ,,Je bent veel sneller en completer’’, aldus De Jonge.

Nieuws

menu