Verdampt alcohol tijdens het koken?

Foto: Shutterstock

Een scheutje wijn bij de stoofperen, een scheutje wodka bij de stroganoff. Regelmatig wordt er alcohol gebruikt bij het maken van sauzen, soepen en stoofschotels. Met in ons achterhoofd het idee dat de alcohol toch wel verdampt. Maar is dat wel zo?

Dat alcohol vluchtig is hoeven we je vast niet te vertellen, maar zo vluchtig is het nu ook weer niet. Uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw bleek dat er in een stoofschotel na 15 minuten nog 40 procent alcohol zit. Na een uur is dat ongeveer 25 procent en na 2,5 uur vijf procent. Pas dus op met kinderen.

Deksel

En zou het ook wat uitmaken of je de deksel op de pan hebt of niet? Ja! En veel ook. Een stevige scheut alcohol in de Boeuf Bourguignon was na drie uren sudderen in een afgesloten braadpan afgenomen met zestig procent. Zonder deksel was de alcohol met 90 procent verdampt. Of je het zult merken hangt er ook een beetje vanaf hoeveel je in je pan gegooid hebt, maar dat het niet alcoholvrij zal zijn is zeker.


Niet alcoholvrij

Sowieso zal je gerecht nooit helemaal zonder alcohol worden. Er zal altijd vijf procent overblijven. Alcohol bindt zich namelijk heel gemakkelijk aan water en water zal er altijd overblijven in je gerecht. Tenzij je het laat droogkoken maar dat lijkt me niet de bedoeling. Flamberen is overigens ook geen optie. 75 procent van de alcohol blijft dan in je gerecht zitten.

Nieuws

menu