Verdachten 'horrordoop' Groene Ster voor rechter

FOTO FOTO LEX VAN LIESHOUT

Met kabelbinders waren handen en voeten van een achttienjarige Groninger vrijdagavond 13 september vastgebonden. Vervolgens werd hij in een sloot nabij dierentuin Aqua Zoo gegooid. Vrijdag verschenen vier van de zes verdachten in de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachten uit Leeuwarden en Stiens poging doodslag in vereniging en daarnaast ontvoering.

Drie van hen – twee Leeuwarders van 26 en 29 jaar en een 31-jarige Stienser – waren die vrijdagavond naar Groningen gereden waar ze het slachtoffer dwongen om in een Peugeot te stappen. Ze hadden daarbij de beschikking over een wapen.

Lees ook | Politie zoekt getuigen van ontvoering in Leeuwarden

Uiteindelijk reed het trio met de man naar recreatiegebied de Groene Ster. Later arriveerde daar nog een Audi A3 met de andere verdachten.

Aanrijding

Het slachtoffer werd vastgebonden met tiewraps en geschopt en geslagen. Ook overgoten de verdachten hem met terpentine om hem vervolgens in de sloot te gooien.

De Groninger wist zich van de tiewraps te bevrijden en liep even later doorweekt richting de Groningerstraatweg. Daar stak hij zijn arm uit in de hoop op een lift. Hij werd aangereden. De betrokken automobilist belde de politie en een ambulance.

Terpentinegeur

Agenten troffen de drie verdachten in de Peugeot diezelfde nacht bij toeval tijdens een verkeerscontrole. Ze roken naar terpentine en de bestuurder bleek geen rijbewijs te hebben.

Twee andere verdachten uit Leeuwarden, allebei 19 jaar oud, werden in november aangehouden en een zesde verdachte, een 26-jarige Leeuwarder, afgelopen maandag.

Drugsconflict

Uit onder meer de telefoongegevens van de verdachten blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat ze die avond op de plaats delict zijn geweest. Twee verdachten zullen nader worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Een conflict over drugs zou de aanleiding zijn voor het geweld. Advocaat Robert Snorn merkte op dat het slachtoffer bezig was met de handel in drugs. 

Officier van justitie Bas Rademacher stelde dat de verdachten geen enkel respect hadden getoond voor het leven en de persoonlijke vrijheid van de Groninger.

De aanwezige raadslieden vroegen vrijdag om opheffing dan wel schorsing van de voorlopige hechtenis, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Wel stelde de rechtbank dat desnoods de zaken tegen enkele verdachten met een afgerond dossier, eerder kunnen worden behandeld.

Nieuws

menu