Verdachte in Vidar-proces: criminele burgerinfiltrant is een 'schurk'

Een grote hoeveelheid geld, gevonden tijdens de klapdag op 2 maart 2020. FOTO POLITIE

Het Openbaar Ministerie (OM) wil opgenomen gesprekken met criminele burgerinfiltrant A-4110 in de megazaak rond de Friese drugsbende - dossier Vidar - in schriftelijke vorm toevoegen aan het dossier, maar volgens een 40-jarige Leeuwarder verdachte is het gecensureerd.

Hij meent dat lang niet alles uit de gesprekken is „uitgetypt”. Hij kent de infiltrant al „van jongs af aan” en noemde hem „die schurk”. De advocaat van de Leeuwarder, Richard van der Weide, beweerde dat zijn cliënt door de infiltrant onder druk is gezet om deel te nemen aan „bepaalde activiteiten”.

Omdat niet alles schijnt te zijn uitgewerkt, wil de advocaat dat de gesprekken worden vrijgegeven, zodat hij ze kan beluisteren.

Het OM verwacht dat de grote zaak rond de drugsbende in het najaar van 2021 inhoudelijk kan worden behandeld. Er worden 25 dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak.

Dat was al bekendgemaakt op vorige pro-formazittingen en werd vrijdag nog eens bevestigd op een nieuwe pro-forma bij de Leeuwarder rechtbank. Voor zeven verdachten – op een totaal van 28 verdachten – zal de rechtbank maandag in de loop van de middag beslissen of het voorarrest wordt geschorst of opgeheven. Maandag staan voor nog eens drie verdachten pro-formazittingen gepland.

Over een kleine drie maanden, in februari, staan er dan wederom pro-forma’s op stapel, waarna in maart tijd is ingeruimd voor regiezittingen, waarin zowel rechtbank als de verdediging met nadere onderzoekswensen kunnen komen.

In alle zaken bepleitten de advocaten van de verdachten schorsing of opheffing van de voorlopige hechtenis. De meesten zitten al maanden vast, dat zou betekenen dat ze anderhalf jaar in voorarrest moeten blijven tot de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Dat is veel te lang vinden zowel de advocaten als hun cliënten. Het OM denkt dat het definitieve proces-verbaal eind december 2020 gereed zal zijn. Eind april staan verhoren bij de rechter-commissaris (RC) op het programma.

Nieuws

menu