Verdachte dodelijk ongeluk Waskemeer-speler moet een jaar de cel in

De 47-jarige verdachte in de handrem-zaak is veroordeeld tot twaalf maanden celstraf voor dood door schuld. Volgens de rechtbank is er sprake van een onbezonnen actie.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 48 maanden celstraf (waarvan zes maanden voorwaardelijk) voor doodslag en twee pogingen tot doodslag. Dat de rechtbank uitgaat van een andere kwalificatie, juridisch minder erg, verklaart de lagere straf. Naast celstraf is een rijontzegging van drie jaar opgelegd.

Handrem

In november 2016 zou de 47-jarige verdachte, terwijl hij achter in een busje zat, aan de handrem hebben getrokken. Bij de crash die daarop volgde kwam de 35-jarige Daniël Postema, voetballer bij Waskemeer, om het leven . Twee andere inzittenden, onder wie de bestuurder, raakten ernstig gewond.

Tijdens het rijden trok de verdachte. aan de handrem. Het busje crashte daaroor met hoge snelheid tegen een peiler van een spoorbrug. De rechters zien de verdachte als een verkeersdeelnemer. De veroordeling is gestoeld op artikel 6 van de Wegenverkeerswet: de man is zeer onvoorzichtig geweest.

Onderweg naar een feestje

De mannen waren op weg naar een feestje. Slachtoffer Daniël Postema zou niet meegaan omdat zijn zoontje (2) ziek was. Anders dan was afgesproken werd hij eerst naar huis gebracht. De 47-jarige verdachte, die op de achterbank zat, was het daar niet mee eens. Hij gaf een paar keer aan dat hij uit het busje wilde. Naar eigen zeggen legde hij daarbij zijn hand op de handrem. ,,Maar ik heb de handrem niet aangetrokken.’’

Getuigen verklaarden anders. Een politie-agente die toevalling in de buurt was en eerste hulp verleende zegt dat ze de verdachte heeft horen zeggen: ‘Ik ben schuldig, ik heb aan de handrem getrokken.’ In een telefoongesprek kort na het ongeluk zou de man iets soortgelijks tegen zijn vrouw hebben gezegd.

De rechters zien hierin het bewijs dat de 47-jarige verdachte aan de handrem heeft getrokken. Ze nemen het hem kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid neemt.

 

Nieuws

Meest gelezen