Verdachte brandstichting Wolvega hoort celstraf eisen & aanleg kunstburcht bij Molkwerum start zondag | nieuws uit Friesland van 17 maart

Nieuws uit Friesland van 17 maart.

Nieuws uit Friesland van 17 maart.

Een voormalige inwoner van Wolvega hoorde vrijdag een celstraf van dertig maanden - achttien voorwaardelijk - tegen zich eisen vanwege brandstichting in een appartement aan het Van der Sandeplein op 22 oktober. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De verdachte (49), die al meer dan vijf maanden in voorarrest zit in de PI Leeuwarden, verklaarde vrijdag dat het per ongeluk was gebeurd. Hij was onder invloed van alcohol en wiet en wilde de bewuste woensdagavond kort voor negen uur een sigaret aansteken. Niet alleen de sigaret, ook het beddengoed vatte vlam.

Aanleg kunstburcht bij Molkwerum start zondag

ProRail start zondag met de aanleg van een kunstburcht naast het spoor in Molkwerum. De spoorbeheerder kan nog niet zeggen wanneer de treinen tussen Workum en Stavoren weer kunnen rijden.

De kunstburcht wordt gebouw voor de dassen die onder het spoor bij station Koudum-Molkwerum een grote burcht hebben gemaakt. De nestkamers en vluchtpijpen van de dassen zijn zo omvangrijk dat het spoor verzakt. Daarom rijden al de hele week geen treinen tussen Workum en Stavoren. Arriva zet tussen deze stations bussen in.

Openbare lijst bruine vloot laat zien: nog steeds 40 schepen die niet mogen varen

Na het ongeluk op de Risico maakt de inspectie nu een landelijk register openbaar met alle bruinevlootschepen met geldige keuringspapieren. Opvallend is het hoge aantal schepen dat er niet op staat.

Je moet goed zoeken, maar ergens diep in de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) staat het: een overzicht van alle historische zeilschepen in Nederland met geldige certificaten. Actueel, met elke twee weken een update. De ILT begon ermee in januari, zegt woordvoerder Daniëlle Rebel.

Onderzoeker over eigen peiling voor verkiezingen: ‘De trend was goed, maar bij Forum zaten we er flink naast’

Het bureau Enigma Research zegt de uitslag van de verkiezingen ,,grosso modo’’ goed te hebben gepeild. Missers waren er ook.

Peilingen zijn lastig. ,,Het blijven dagkoersen’’, zegt onderzoeker Robert Oosterbaan van het bureau Enigma Research. Concrete percentages geven? Harde uitspraken doen over welke partijen succes zullen boeken bij de verkiezingen? Moeilijk. Altijd zijn er marges. Toch waagt een peiler het erop. En ja, altijd zit hij fout. Op verkiezingsdag zit het anders.

Nannewiid wordt een stuk dieper gemaakt, maar waarom?

Op sommige plaatsen staat nog maar 10 centimeter water. Maar dat gaat veranderen. Het Nannewiid bij Oudehaske wordt eindelijk op diepte gebracht.

De plas is populair bij zwemmers en zeilers, maar die konden daar steeds minder goed terecht. Ophopend slib en waterplanten maakten de polderplas in het veengebied steeds minder toegankelijk.

Coronakonijnen overspoelen dierenopvangen in Friesland: ‘Ouders denken niet na’

Tijdens de corona-epidemie kochten de thuiswerkers massaal ‘coronapuppy’s’. Toch zitten Friese dierenasielen nu niet vol ingeleverde honden. De pechvogels die wel de dupe zijn geworden? Konijnen.

,,Het konijn is de laatste drie jaar echt het meest ongewilde huisdier.’’ Linda Colijn (40) van dierenopvang De Wissel in Leeuwarden ziet hoe de asielen in Friesland uitpuilen. ,,Hier in het Noorden zijn de coronapups niet echt een probleem. En katten vliegen als warme broodjes over de toonbank.’’

Verder in het nieuws:

* Geen plek bij selectie van Nederlands elftal voor geblesseerde Andries Noppert.

* Gloednieuwe auto raakt te water in haven Terschelling, bestuurder tikt ruit in en bevrijdt zichzelf.

* Marit Bouwmeester uit Warten voegt vijfde Europese titel toe aan indrukwekkende erelijst.

Tip van de redactie:

* ‘Een stem tegen het geouwehoer van Den Haag.’ Waarom de BBB in Ooststellingwerf zo hoog scoort.

* Vijfling bij schaap in Wijckel en een lenige steenmarter in Oentsjerk: dit is het goede en opmerkelijke nieuws van deze week.

* Dedain in Den Haag, waar ‘de hele viskar’ om moet: ‘Wy krigen allinnich in hân fan Caroline’ | Haagse bluf