Verdachte (14) hoort uitspraak dubbele moord Katlijk

De rechtbank in Leeuwarden doet vanmiddag even na 13 uur uitspraak in de zaak van de 14-jarige jongen uit Katlijk die verdacht wordt van de moord op zijn beide ouders.

Drie weken geleden eiste officier van justitie Henk Mous één jaar jeugddetentie en het opleggen van de PIJ-maatregel (jeugd-tbs, in de volksmond).

Maximale straf

Dit is de maximale straf voor 14-jarigen. In Nederland is het jeugdrecht erop gericht dat daders zo snel mogelijk weer terugkren in de maatschappij.

Volgens het Openbaar Ministerie bracht de jongen op 25 september vorig jaar zowel zijn 62-jarige moeder als zijn 63-jarige vader met messteken om het leven. Enkele dagen na zijn aanhouding bekende de jongen .

Unieke zaak

Het is voor ons land een unieke zaak: nooit eerder stond een minderjarige terecht voor de moord op zijn beide ouders. De verdachte zit sinds de dubbele moord in voorarrest.

De rechtszaak was vanwege de leeftijd van de verdachte achter gesloten deuren, maar de uitspraak is vanmiddag wel openbaar. Mogelijk wordt dan ook meer duidelijk over de motieven van de verdachte.

Lees in dit dossier de complete voorgeschiedenis rond de zaak.

Nieuws

menu