Verbouw stadhuis Bolsward twee miljoen duurder

Een nieuw ontwerp voor de verbouw van het stadhuis van Bolsward tot een historisch centrum kost 8,5 miljoen. Twee miljoen duurder dan eerdere plannen.

Het stadhuis van Bolsward staat sinds de herindeling van de stad naar Súdwest-Fryslân in 2011 nagenoeg leeg. Sindsdien zijn meerdere plannen ontwikkeld voor een passende nieuwe invulling van het vierhonderd jaar oude rijksmonument.

De gemeente besloot vorig jaar dat het architectonische pareltje een ideale plek was voor een Historisch Centrum Súdwesthoeke (HCS), dat eenzelfde functie moet krijgen als het centrum in Leeuwarden. Architect Silvester Adema heeft een ontwerp gemaakt.

 

De allereerste plannen voor het HCS werden een jaar geleden berekend op 6,7 miljoen euro. Maar de restauratie van het eeuwenoude gebouw pakt duurder uit. De toren is in slechtere staat dan gedacht en ook de vloeren moeten stevig worden aangepakt. Súdwest komt nu uit op 8,5 miljoen euro voor de nieuwbouw, ombouw en restauratie. Van dat bedrag is 5,1 miljoen euro gedekt. Het college wil 2 miljoen euro ontwikkelgeld in het project stoppen. De overige 1,5 miljoen euro denkt ze uit subsidiepotten en bij het rijk en provincie los te kunnen peuteren.