Verbijstering over Afsluitdijk, minister zoekt gaatje voor fietsers

Minister Cora van Nieuwenhuizen had ,,de pé in'' toen ze van de misser hoorde, zei ze dinsdag. FOTO LC

Minister Cora van Nieuwenhuizen had ,,de pé in'' toen ze van de misser hoorde, zei ze dinsdag. FOTO LC

Inframinister Cora van Nieuwenhuizen zoekt alsnog een oplossing voor fietsers en wandelaars die drie jaar langer niet over de Afsluitdijk kunnen.

Mogelijk wordt het lange fietspad eerder opengesteld en brengt de fietsbus hen vervolgens langs beide sluizencomplexen.

Deze sluiscomplexen, inclusief beide fietsbruggen, zijn later klaar, eind 2025, door een ontwerpfout in de aanbesteding. Deelprojecten als de nieuwe snelweg zijn volgens planning klaar in 2022 en 2023.

De Tweede Kamer toonde zich dinsdagavond verbijsterd over de miskleun die is veroorzaakt doordat Rijkswaterstaat een set waterpeilen en golfhoogten vergat door te sturen naar de bouwcombinatie. Voor dit jaar wordt er 53 miljoen euro aan extra kosten ingeboekt op het project Nieuwe Afsluitdijk.

De pé in

Dat bedrag kan nog oplopen, liet de minister doorschemeren. Komend voorjaar heeft ze een en ander op een rijtje. Van Nieuwenhuizen erkende dat ze ,,de pé in had’’ toen ze van de misser hoorde. Het ministerie overweegt om soortgelijk grote aanbestedingsprojecten - de Nieuwe Afsluitdijk kost 550 miljoen euro - voortaan in stukjes te knippen, zodat bij fouten de schade minder groot is.

CDA’er Jaco Geurts was uitermate kritisch over de miljoenengreep die in het Deltafonds wordt gedaan om de meerkosten te betalen. ,,Als bij een bedrijf fouten van deze orde worden gemaakt, gaat het bedrijf failliet’’, wist William Moorlag (PvdA).