Verbaasde blikken en zwarte toga's: academisch jaar Leeuwarden geopend

De processie van hoogleraren van de Campus Fryslân door de Leeuwarder binnenstad trok veel bekijks. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Het academiegebouw van Campus Fryslân in Leeuwarden is klaar, maar de faculteit is verder nog vooral in opbouw. Nieuwe studies lonken.

Met een processie van hoogleraren, medewerkers en studenten door de Leeuwarder binnenstad opende Campus Fryslân het academisch jaar. Het was de tweede keer dat de tocht van professoren in zwarte toga door de stad trok, en Leeuwarden is er dan ook nog niet zo aan gewend als bij voorbeeld Groningen.

Verbaasde blikken, mensen die van hun fiets stapten – decaan Andrej Zwitter zag het vrolijk aan. Er was zelfs een Leeuwarder die een van de hoogleraren tijdens de processie aansprak om te vragen wat hier nu gebeurde. Na enige uitleg gaf hij de professor een boks.

 

De wandeling van de Beurs, waar de Friese campus zijn intrek heeft genomen, naar de Grote Kerk is een manier om het publiek kennis te laten maken met de universiteit. Denker des Vaderlands Daan Roovers wees de genodigden er in de openingsrede op dat universiteiten in deze digitale tijden nieuwe manieren moeten zoeken om contact te blijven houden met hun publiek.

Ze wees naar politici, die in de loop der tijden hun ivoren torens hebben verlaten. Ze geven persconferenties, zijn actief op sociale media en ,,zijn nu zelfs een attractie op een festival als Lowlands’’.

'Investeren, niet bezuinigen'

Roovers uitte ook kritiek op minister Ingrid van Engelshoven. Zij wil geld overhevelen van sociale en medische studies naar technische opleidingen. ,,We moeten niet bezuinigen, zoals het kabinet wil, maar juist investeren.’’ De grenzen tussen technische en sociale wetenschappen vervagen, aldus Roovers: ,,Bèta’s hebben in deze wereld alfa’s hard nodig.’’ Campus Fryslân zoekt een mix van deze disciplines. De faculteit werkt aan nieuwe opleidingen, onthulde Zwitter. Samen met hogeschool NHL Stenden wil de universiteit een studie Data & Society ontwikkelen. Ook mikt de universiteit op een masterstudie Voice Technology, in samenwerking met regionaal en nationaal bedrijfsleven.

Daarnaast wil Zwitter graag samenwerken met de Global Commision on Adaption, opgezet door voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Deze commissie zoekt oplossingen voor de klimaatverandering. Tenslotte onderzoekt Campus Fryslân de mogelijkheid van een masterstudie waarin ook Medisch Centrum Leeuwarden en het Universitair Medisch Centrum Groningen participeren. Voor een van de studies hoopt Zwitter volgend schooljaar al een accreditatie te krijgen.

Groei verwacht

Hoeveel studenten zich dit jaar hebben aangemeld, blijft tot 1 oktober onduidelijk. ,,Maar we zijn zeer tevreden, we zijn ontzettend leuk gegroeid’’, aldus Zwitter. Vorig jaar startten 27 bachelorstudenten, waar was gehoopt op 75.Vorig jaar telde de campus naast deze eerstejaars nog zo’n 120 masterstudenten. De verwachting is dat de Friese faculteit de komende jaren groeit naar duizend studenten.

Om er voor te zorgen dat studenten uit alle windstreken naar Leeuwarden kunnen komen, is de University College Fryslân Foundation opgericht. Het fonds wil geld inzamelen om goede studenten zonder voldoende financiële middelen bij te staan. Per student is zo’n 4000 euro nodig.

Nieuws

Meest gelezen

menu