Vele honderden Friese ziekenhuismedewerkers krijgen deze week de eerste prik van het coronavaccin

Vele honderden Friese ziekenhuismedewerkers laten zich de komende dagen vaccineren tegen het coronavirus. Dit moet helpen het oplopende ziekteverzuim terug te dringen.

De hoofdingang van het MCL.

De hoofdingang van het MCL. FOTO ANTON KAPPERS

In het Medisch Centrum Leeuwarden wordt woensdagmiddag de eerste Fries gevaccineerd tegen corona. Het betreft een vrouwelijke verpleegkundige van de spoedeisende hulp.

Het buiten extreme koeling beperkt houdbare vaccin wordt vanuit Groningen naar Leeuwarden gebracht. MCL hoopt voor het weekeinde alle personeel uit de doelgroep (artsen en verpleegkundigen op de intensive care, op de Covid-afdeling en op de spoedeisende hulp) te hebben gevaccineerd, mits ze zich melden.

Er zijn ,,vele honderden” ziekenhuismedewerkers uitgenodigd door MCL, meldt woordvoerder Frits Mostert. ,,Dat gebeurt op de afdelingen zelf, door collega’s. Voor mensen die geen dienst hebben, is er een aparte ruimte.”

Frontlinie

Ook alle ambulancepersoneel kan een prik krijgen in het MCL. De ziekenhuismedewerkers die werken in de frontlinie van Tjongerschans (Heerenveen), Antonius (Sneek) en Nij Smellinghe (Drachten) worden vanaf donderdag of vrijdag ingeënt. Het gaat om respectievelijk ,,meer dan honderd”, ,,tussen de 200 en 250” en ,,zo’n 200” medewerkers voor wie een vaccin klaar ligt. Als er eenheden overblijven, begint Tjongerschans met het vaccineren van ander ziekenhuispersoneel, meldt woordvoerder Fokje Nagelhout. ,,In volgorde van de prioriteitenlijst.”

Verzuim

De vaccinaties zijn vooral bedoeld om het ziekteverzuim in de zorg terug te dringen. Dat loopt landelijk hard op. In het Erasmus MC in Rotterdam bedraagt dat momenteel 16 procent, zei bestuursvoorzitter Ernst Kuipers eerder deze week. Met dit soort percentages hebben de Friese ziekenhuizen niet te kampen.

In MCL is dit bijvoorbeeld 5,7 procent, ruim een kwart meer dan normaal (4,5 procent), en bij Tjongerschans 5,2 procent (normaal 4,9 procent). In Antonius ontbrak afgelopen december 5,2 procent van de werknemers vanwege ziekte, in december 2019 was dat nog 3,3 procent. Nij Smellinghe meldt over 2020 een ziekteverzuim van 5,5 procent tot en met november (was 4,5 procent in 2019).

Quarantaine

Of medewerkers zich wel of niet hebben laten vaccineren, maakt voor hun inzet vooralsnog niks uit. Aan de maatregelen en protocollen voor het verlenen van coronazorg verandert voorlopig niets. Het zorgpersoneel moet dezelfde veiligheidsmaatregelen met geïsoleerde verpleging en beschermende kleding in acht nemen.

Ook moeten gevaccineerde ziekenhuismedewerkers nog steeds in quarantaine als een nauw contact positief getest is. Het vaccin beschermt bij een infectie tegen ziek worden, maar in hoeverre de gevaccineerde besmettelijk blijft, is nog onbekend. Bovendien lijkt de werkzaamheid van het betreffende vaccin van Pfizer en BioNtech met 95 procent bijzonder hoog, maar dat is nog altijd niet 100 procent, waardoor het mogelijk blijft dat een gevaccineerde toch ziek wordt.

Opnieuw injectie

Voor een optimale werking moeten alle gevaccineerde ziekenhuismedewerkers normaliter over drie weken opnieuw een injectie halen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en het Outbreak Management Team bestuderen momenteel of deze periode verlengd kan worden, zodat meer mensen een eerste bescherming kunnen krijgen, zo meldt de NRC .

Ook kijken zij of kinderen tot achttien jaar mogelijk alsnog in aanmerking moeten komen voor vaccinatie. Minderjarigen komen in het programma niet voor omdat zij lang nauwelijks een rol in de overdracht leken te spelen. Dit inzicht schuift, bovendien lijken zij vatbaarder voor de Britse variant. Het Europese geneesmiddelenbureau EMA zou daar nog wel goedkeuring aan moeten verlenen.

WTC

Op 15 januari begint GGD Fryslân in het nieuwe vaccinatiecentrum in WTC in Leeuwarden met het vaccineren van personeel dat werkt met kwetsbare mensen in de verpleeghuizen, thuiszorg en gehandicaptenzorg. Daarna zijn de kwetsbare ouderen zelf aan de beurt; de hoop is dat dit nog deze maand begint. Ook huisartsen mogen zichzelf dan laten inenten.

Overtuigende effecten van de op 15 december ingegane lockdown blijven nog uit, signaleerde het RIVM dinsdag. Het aantal vastgestelde besmettingen neemt landelijk weliswaar af, maar op en rond de jaarwisseling hebben ook minder mensen zich laten testen. Het vindpercentage steeg wel (van 13 naar 13,7 procent) en dat is verontrustend.

Friesland is met Drenthe en Zaanstreek-Waterland de enige veiligheidsregio’s waar het RIVM afgelopen week geen daling in het aantal vastgestelde besmettingen heeft waargenomen . De situatie heet hier stabiel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus