Veiligheidsregio-voorzitter Sybrand Buma ziet verplichte quarantaine soms als een uitkomst

Sybrand Buma. FOTO ANP

Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân, ziet verplichte quarantaine in sommige gevallen als een uitkomst.

,,Als je kijkt naar de besmetting op camping de Appelhof op Terschelling, daar had een verplichte quarantaine een middel kunnen zijn om bezoekers van de camping een dag langer op het eiland te houden zodat iedereen getest had kunnen worden. Nu zijn mensen zonder test van het eiland vertrokken. Als voorzitter van de Veiligheidsregio had ik graag het middel van een verplichte quarantaine willen hebben, daar had dat ingezet kunnen worden. Ook bij de besmetting in Dokkum had het een middel kunnen zijn.’’

,,Ik begrijp goed dat het nog wat tijd kan kosten om praktische vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld het controleren van zo’n verplichte quarantaine.’’

Lees ook | Mark Rutte over coronavirus: 'Geef thuis geen feestjes of borrels, 6 gasten is het maximum'

Extra maatregelen zoals in Amsterdam acht Buma vooralsnog niet nodig. ,,De besmetting zoals in Dokkum verloopt zoals veel andere haarden in Nederland. Besmettingen vinden voor een groot deel plaats tijdens feestjes of bijeenkomsten bij mensen thuis. Daarom is de maatregel van niet meer dan zes personen thuis ook genomen. Wat dat betreft zijn we van een koude kermis thuisgekomen. We dachten deze zomer toch weer op een wat meer ‘normale’ manier te kunnen leven. Meer te mogen. We zijn losser geworden en het virus heeft laten zien dan meteen weer toe te slaan.”

,,Uiteindelijk moeten de mensen het zelf doen. Het gaat erom de afspraken na te komen. Als we dat niet doen, dan gaat het de verkeerde kant op. Maar we kunnen het tij nog keren. Ik denk dat de oproep van het kabinet vanavond de juiste was.”

Nieuws

menu