Zee aan woonprojecten in het centrum van Heerenveen

Het oude postkantoor aan het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen. In het gebouw komen 92 appartementen. FOTO NIELS DE VRIES

De gemeente Heerenveen werkt aan een flinke stapel woonplannen voor het centrum van de hoofdplaats. Het meest opvallende project: een grote woontoren aan het Burgemeester Kuperusplein.

De woontoren wordt gebouwd op de plek van het voormalige postkantoor, in de noordoosthoek van het plein. Opdrachtgever is verhuurbedrijf WoonFriesland. In de toren is ruimte voor 92 sociale huurappartementen. Hieraan is behoefte in Heerenveen. Als alles meezit, kan de sloop van het oude postkantoor aan het einde van de zomer van 2021 beginnen, aldus WoonFriesland. Een maand of drie later zou de nieuwbouw los kunnen gaan. Hoe hoog de woontoren wordt, is nog onduidelijk.

Ook zijn er ideeën om onder het plein een parkeergarage aan te leggen, zegt de Heerenveense wethouder Jaap van Veen. Hier moet echter nog meer onderzoek naar worden gedaan. Wellicht kan het plein, of een deel ervan, een park worden. ,,Dat is het mooist. Maar het kost ook geld.’’

Andere projecten

Heerenveen kan de komende jaren minder investeren als gevolg van de coronacrisis en een miljoenenblunder in de eigen boekhouding. Die werd afgelopen zomer ontdekt. Bovendien moet de gemeenteraad nog over de plannen vergaderen, te beginnen met die voor de woontoren. Dat gebeurt in het voorjaar.

In het centrum staan nog veel meer projecten op stapel. Zo verrijzen er binnenkort appartementencomplexen aan de K.R. Poststraat, de Kerkstraat en de Nieuwstraat. Aan de Van Riesenstraat, een verbindingsstraatje tussen de zuidkant van de Dracht en het Molenplein, wordt een rij compacte woningen gebouwd.

En ook aan de Gedempte Molenwijk en boven winkels rond de Pleinweg komen er appartementen bij. Naast de 92 appartementen in de woontoren aan het Kuperusplein gaat het bij deze projecten opgeteld om zo’n 100 nieuwe woningen.

‘Centrum gaat nu echt voor’

Sinds afgelopen zomer focust de gemeente op het centrum van Heerenveen, vertelt wethouder Van Veen. ,,Dáár zijn de voorzieningen.’’ In het vorige gemeentelijke woonplan was deze keuze niet zo duidelijk gemaakt. ,,Het centrum gaat nu echt voor.’’

Tot 2026 heeft Heerenveen nog zo’n duizend ‘wooneenheden’ te vergeven. Driehonderd hiervan zijn voor het centrum, zegt Van Veen. De Heerenveense wijk Skoatterwâld zal een groot deel van de overige zevenhonderd huizen opslurpen. Deze wijk begint halverwege dit decennium aardig vol te raken.

Nieuws

menu