Veel vallende sterren vanavond (en die zijn in het oosten van Friesland te zien)

De komende nachten zijn er in Nederland veel vallende sterren te zien. Foto: Shutterstock

In de nacht van zondag op maandag worden bijzonder veel vallende sterren van de Geminiden verwacht. In het eerste deel van de nacht loopt het aantal vallende sterren zelfs op naar ruim 100 per uur. Hoewel de weersverwachting volgens Weeronline ongunstig is, zijn de beste kijkkansen onder meer in het oostelijke deel van Friesland.

Ook in Drenthe, Groningen en Overijsel loont het om al vanaf 20.00 buiten te kijken. Naar verwachting is het ‘s nachts, wanneer de meeste sterren vallen, overal te bewolkt om iets te zien.

Het aantal met het blote oog zichtbare vallende sterren loopt tijdens de avond al op. Rond 20.00 uur zijn er al circa 26 per uur en rond 22.00 uur is dit toegenomen tot 63 per uur. De beste kijkkansen zijn voor het oosten van de provincie Groningen. Als het een beetje meezit zijn er daar nog opklaringen tot aan het eind van de avond.

Kijken naar het oosten

Wat nog een beetje meehelpt is dat de kijkrichting vanavond naar het oosten is. Rond 20.00 uur zijn de vallende sterren nog vrij laag aan de horizon, maar om 22.00 uur verschijnen ze al behoorlijk hoog aan de hemel. De hoogte is dan circa 50 graden, waarbij 90 graden recht boven je is. Later in de avond en in de nacht schuift de kijkrichting geleidelijk naar het zuiden, maar vanwege de toenemende bewolking zullen de vallende sterren dan steeds slechter te zien zijn.

In de nacht van maandag naar dinsdag zijn er ook nog ruim 20 vallende sterren per uur, maar deze zullen zeer waarschijnlijk niet te zien zijn. Ook dan is het namelijk bewolkt met grote kans op regen.

Tweelingen

De meteorenzwerm Geminiden geeft gelige, vaak heldere vallende sterren met relatief korte sporen. De naam Geminiden komt van het sterrenbeeld Gemini. In het Nederlands heet dit sterrenbeeld Tweelingen. De meteoren van de Geminiden lijken uit dit sterrenbeeld te komen

Nieuws

menu