Veel minder gasten bij toeristische accommodaties, maar in Friesland was de daling het minst

 Hotel Galamadammen

Hotel Galamadammen

De verblijfsrecreatie is na het recordjaar 2019 hard geraakt door de coronacrisis. Toeristische accommodaties ontvingen in het tweede kwartaal van dit jaar veel minder gasten dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling van het aantal gasten was het hoogst in Noord-Holland (82 procent) en het laagst in Friesland (53 procent). Het CBS rekende hierbij met hotels, kampeerterreinen, groepsaccommodaties en huisjesterreinen (daaronder vallen (vakantie)bungalows en (vakantie)appartementen, red.).

2019 was zoals gezegd een recordjaar, maar in april van dit jaar kwam de sector ,,bijna geheel tot stilstand, met 95 procent minder gasten dan in april 2019’’, concludeerde het CBS. Er volgde herstel in mei en juni, al ontvingen toeristische accommodaties ook in juni ongeveer de helft in vergelijking met een jaar eerder.

Hotels

Vooral in hotels liep het aantal gasten fors terug. Dat ging gepaard met een toename van het aantal faillissementen. ,,De laatste jaren gingen in het tweede kwartaal meestal minder dan 5 hotels failliet, in het tweede kwartaal van 2020 waren dat er 19’’, aldus het CBS. In Friesland ging bijvoorbeeld hotel Galamadammen bij Koudum failliet .

Kampeerterreinen en bungalowparken hadden volgens het CBS minder te lijden, omdat het seizoen daar pas vanaf eind april echt begon.

Buitenlanders bleven weg

Relatief gezien was de daling in Friesland met 53 procent het kleinst en in Noord-Holland het hoogst. In Amsterdam was er zelfs een daling van 92 procent. ,,De verblijfsrecreatie in steden werd harder getroffen dan die in de meer landelijke gebieden.’’

Vooral buitenlandse gasten bleven, ingegeven door de wereldwijde reisbeperkingen door het coronavirus, weg in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat was - landelijk gezien - 87 minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De meeste gasten kwamen uit België en Duitsland.

Analyse

DataFryslân maakte kort geleden een analyse voor de Leeuwarder Courant over de drukte in de zomer. Daaruit bleek onder andere dat Airbnb in Friesland erg populair is.

Lees ook | Het was druk deze zomer, maar zeggen de cijfers hetzelfde?