Veel Friezen profiteerden van slavernij: gekleurde bediende heel normaal voor elite

Direct of indirect profiteerden talloze Friezen van slavenhandel en slavernij. In Leeuwaren zijn hiervan op 28 plekken sporen te vinden. Historicus Barbara Henkes leidde dit weekeinde wandelaars langs een selectie hiervan.

 Historicus Barbara Henkes wandelt met enkele belangstellenden  door het centrum van Leeuwarden op zoek naar sporen van het slavernijverleden.

Historicus Barbara Henkes wandelt met enkele belangstellenden  door het centrum van Leeuwarden op zoek naar sporen van het slavernijverleden. FOTO NIELS WESTRA

,,Geschiedenis gaat nooit alleen over feiten’’, aldus Barbara Henkes. ,,Dat ook, maar vooral over keuzes. Vanuit wiens perspectief wil je het verleden benaderen?’’ In haar boek ‘Sporen van het slavernijverleden in Fryslân’ komen zowel voor- als tegenstanders van de slavernij en slavenhandel aan bod. Opvallend is bijvoorbeeld, aldus Henkes, dat in de liberale Provinciale Friesche Courant al in 1849 een vurig pleidooi voor onmiddellijke afschaffing van de slavernij op de voorpagina plaatste.

Nieuws

Meest gelezen