Vastgestelde coronabesmettingen stijgen het hardst in Friesland

GGD-personeel in het vaccinatiecentrum in Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Nergens anders in Nederland gaat het aantal vastgestelde coronabesmettingen zo hard omhoog als in Friesland. GGD Fryslân registreerde afgelopen week 734 positieve tests. Dat is ruim een derde meer dan de voorgaande week.

Ook in absolute cijfers is het aantal gevonden coronabesmettingen momenteel hoog in Friesland. Alleen in Flevoland en Noord-Holland testen per 100.000 inwoners meer mensen positief, signaleert de Friese GGD.

Een verklaring heeft de instantie er niet voor. ‘Er zijn geen uitzonderlijke clusters’, bericht de GGD. In Blauwhuis zijn niettemin 23 besmettingen vastgesteld die gelinkt worden aan het lokale dorpsfeest.

Het risiconiveau voor Friesland is nog steeds zorgelijk. Daarmee behoort Friesland nog altijd tot de tien regio’s met de minste risico. Geen enkele van de 25 veiligheidsregio’s zit op het laagste risiconiveau waakzaam.

Voornamelijk twintigers en dertigers testten positief. Onder zeventigplussers nemen de positief geteste gevallen af en in de verpleeg- en verzorgingshuizen is sprake van stabilisatie.

Coronagevallen meer dan verdubbeld in Noardeast-Fryslân

De GGD zag de coronabesmettingen het meest toenemen in Noardeast-Fryslân. gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 137 (96), SúdwestFryslân 102 (66), Noardeast-Fryslân 83 (38), De Fryske Marren 62 (80), Smallingerland 61 (42), Achtkarspelen 56 (38), Heerenveen 36 (32), Weststellingwerf 36 (21), Tytsjerksteradiel 35 (35), Opsterland 32 (26), Waadhoeke 29 (20), Dantumadiel 28 (28), Ooststellingwerf 26 (12), Harlingen 7 (4), Terschelling 2 (4), Ameland 1 (1), Vlieland 1 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

Bezetting ziekenhuisbedden neemt toe

Voor de tweede week op rij zijn er geen sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld bij GGD Fryslân.

De bezetting van ziekenhuisbedden met covid-patiënten loopt op. Vrijdagochtend lagen er volgens het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland negentien coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen, van wie zes op de intensive care. Dat zijn er vijf meer dan een week eerder. Het aandeel patiënten van buiten het Noorden neemt af. Dat is minder dan een kwart, vorige week was dat nog een derde.

Chirurg Jaap Bonjer zei donderdagavond in de talkshow Op1 dat in zijn ziekenhuis Amsterdam UMC 90 procent van de coronapatiënten niet gevaccineerd is. Hij zei er vanuit te gaan dat in andere ziekenhuizen deze verhoudingen vergelijkbaar zijn.

Nieuws

Meest gelezen