Vastgestelde besmettingen onder Friezen verdrievoudigen per week

FOTO ANP

FOTO ANP Foto: "JEROME FAVRE"

Het aantal vastgestelde besmettingen bij inwoners van Friesland verdrievoudigt zich de voorbije weken. De afgelopen week hebben 59 inwoners van Friesland positief getest op het coronavirus.

Dat blijkt uit cijfers van GGD Fryslân. ,,De besmettingen lopen op. De voorgaande week testten 17 Friezen positief en de week daarvoor 5”, meldt woordvoerder Marcel de Jong.

De cijfers die worden geregistreerd en naar buiten worden gebracht geven niet helemaal een eenduidig beeld. Dat heeft vooral met achterstanden en inhaalslagen in registratie te maken. De afgelopen week zijn in elk geval één of enkele besmettingen vastgesteld bij inwoners van negen van de achttien Friese gemeenten. Verreweg de meeste besmettingen zijn gevonden bij inwoners van Noardeast-Fryslân. Verder zijn dat ingezetenen van Leeuwarden, De Fryske Marren, Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Súdwest-Fryslân, Dantumadiel, Harlingen en Smallingerland.

De GGD’s registreren op huisadres van de besmette personen. Dat verklaart waarom de uitbraak op Terschelling niet in deze statistieken opduikt. Tot en met donderdag is afgelopen week geen enkele inwoner van het eiland positief getest. De negen positieve gevallen die donderdag zijn gemeld betreffen allemaal vakantiegangers van buiten Friesland. Zij verbleven op camping Appelhof, de meesten zaten bij elkaar in één tent.

In Friesland zijn volgens de gegevens van de GGD afgelopen week geen mensen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen en ook niet als overleden door die infectieziekte geregistreerd. De laatste ziekenhuisopname in Friesland vanwege Covid-19 dateert van 7 juni.

Sinds het begin van de uitbraak van de infectieziekte in Friesland, op 9 maart, zijn er 726 Friezen positief bevonden op het coronavirus. Dat zijn gemiddeld 33 gevallen per week. Sinds 1 juni wordt er echter veel meer getest, waardoor er meer besmettingen worden opgespoord. Afgelopen week hebben 2865 mensen zich laten testen in een van de drie Friese teststraten.