Vanaf Het Wad overstappen op Thús: dit zijn de namen van de 18 nieuwe treinen van Arriva

De nieuwe WINK-trein van Arriva in Amersfoort, op weg naar het Noorden. Foto: De Vries Media

Opstappen op Het Wad en van de Oerol overstappen op Thús: met behulp van ruim 10.000 stemmers heeft een jury 18 namen uitgekozen voor de nieuwe WINK-treinen van Arriva,

Zestien van de 18 nieuwe WINK treinen krijgen de naam van een cultuurhistorische of natuurbestemming in de regio. De andere twee heten Noar hoes en Thús, waarmee taalliefhebbers op weg naar huis aan hun trekken komen.

Dubbelteller

Duizenden mensen leverden suggesties voor de namen in. Een jury uit Friesland en Groningen nomineerde 41 ideeën waarna een internetstemming volgde. Arriva verdeelde de namen eerlijk over de provincies.

Naast Noorderzon krijgt festival Oerol op Terschelling een eigen trein. Beide hoofdsteden zien bovendien hun bekendste torens straks terug tussen de rails met (de) Oldehove voor Leeuwarden en d’Olle Grieze voor de Martinitoren in Groningen. Het Wad rijdt namens beide provincies rond.

Holwerd aan Zee

Met Holwerd aan Zee (de Waddenkust als duurzame toeristische bestemming), Zwarte Haan en Reaklif zochten de stemmers in Friesland meer de kust op dan in Groningen.

Natuurlijk mogen de Elfstedentocht ( Alvestêdetocht ), de Snitser Mar en De Slachte niet ontbreken.

In Groningen zijn Museumspoorlijn STAR (Stadskanaal - Veendam), de streek Westerwolde , het gehucht (tevens festival) Hongerige Wolf , Hangende Keukens (naar de attractie van Appingedam) en De Drie Gezusters vernoemd. Het café op de Grote Markt in Groningen is de enige puur commerciële bestemming op de lijst.

Arriva, dat de namen vrijdag bekend maakte, neemt de nieuwe treinen in de loop van dit jaar in dienst -voornamelijk als sneltrein tussen Leeuwarden, Groningen en Winschoten. De 51 bestaande treinen, die pas vernieuwd zijn of dit jaar worden vernieuwd, zijn allemaal vernoemd naar bekende inwoners van Friesland en Groningen uit heden en verleden.

Deze namen waren genomineerd maar haalden het niet:

Voor Friesland:

11 Fountains - Bokwerd - Brandaris - De Alde Feanen - De Potmarge - Griend - Kale Duinen - Middelsee - Thialf - Woudagemaal.

Voor Groningen:

Blauwestad - De Lauwers - De Veenkoloniën - De Waterwolf - Doodstil - Graanrepubliek - Hoornse Plas - Noorderhaven - - Noordpolderzijl - Peerd van Ome Loeks - Pieterpad - ‘t Roegwold - Ruiten Aa.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Verkeer