Van Dissel: Omdat het Westen rood is, mag het Noorden niet versoepelen

Jaap van Dissel, directeur RIVM, tijdens zijn technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. FOTO ANP

Omdat de coronasituatie in het westen van Nederland zo precair is mag het Noorden niet versoepelen. Het zou een verkeerd signaal zijn aan de westerlingen, zei RIVM-baas Jaap van Dissel woensdagmorgen in de Tweede Kamer.

Van Dissel stond tijdens zijn wekelijks briefing lang stil bij de grote verschillen tussen de Nederlandse regio’s. In Friesland, Groningen en Drenthe nemen de besmettingen al geruime tijd af. ,,Het overall beeld binnen Nederland is zeer gemengd.’’

Volgens Van Dissel is dat precies de reden om de touwtjes in Noord-Nederland nog niet te laten vieren. Hij sprak van een ,,kwetsbaar beeld’’ in met name West-Nederland. De regio’s Rotterdam, Dordrecht en Twente gelden als grote brandhaarden.

Bij een versoepeling in het Noorden zou elders ,,het gevoel kunnen ontstaan’’ dat de afgesproken maatregelen minder belangrijk zijn. En dan ligt daar een nieuwe explosie van coronagevallen op de loer.

‘Belangrijk aandachtspunt’

Van Dissel sprak over een ‘bulk aan infecties’ die onzichtbaar blijft zolang de reproductiefactor vlak onder de 1 zit, zoals nu het geval is. Bij het minste of geringste kan die situatie weer omslaan. ,,Dat is een belangrijk aandachtspunt, hoop ik’’, zo gaf hij de Tweede Kamerleden mee.

Binnen het Outbreak Management Team (OMT) is uitvoerig gediscussieerd over een regionale versoepeling. Dat dit niet gebeurt is volgens Van Dissel, die antwoordde op vragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen, ,,een beleidsargument’’.

Het is belangrijk om in de communicatie landelijk één lijn te trekken. Bovendien dreigt een waterbed-effect. Inwoners uit een streng gebied als Rotterdam kunnen geneigd zijn af te reizen naar rustiger regio’s, waardoor de kans bestaat dat hier de belasting weer toeneemt.

Groningen, Fryslân en Drenthe waren de afgelopen week de regio’s met het laagste percentage positieve testen. Minder dan 1 op de 10 was hier positief. De regio’s met de hoogste percentages waren Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid. Hier was meer dan 22 procent van de getesten positief.


Uitplaatsing coronapatiënten gaat onverminderd door

De ziekenhuizen in het Westen lopen tegen hun grenzen aan. De uitplaatsing van coronapatiënten naar rustige regio’s gaat onverminderd door. ,,Het gaat nog steeds om hele forse aantallen’’, zei intensive care-baas Ernst Kuipers. Deze week wordt de grens geslecht van 1000 uitgeplaatste patiënten.

Een kwart wordt vervoerd naar ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe. Tot en met dinsdag zijn in deze provincies 247 patiënten ondergebracht op gewone afdelingen en nog eens 45 op de intensive care.

Het RIVM verwacht komende week de piek in het aantal ziekenhuisopnames.

De ziekenhuisafdelingen in de Randstad raken verstopt omdat een deel van de patiënten niet kan worden verhuisd naar een verpleegtehuis. Volgens Kuipers staan er in West-Nederland momenteel 100 mensen op de nominatie voor transport naar een verpleegtehuis. Door onder meer een grote uitval van personeel kunnen zij daar niet terecht.

In een kwart van de Nederlandse verpleeghuizen, op 605 locaties, is inmiddels sprake van één of meer coronabesmettingen. Van Dissel: ,,Wat dat betreft gaan we de cijfers van de eerste golf weer benaderen.’’

Nieuws

menu