Valletta biedt spektakel, Leeuwarden 'gevoel'

Met veel acrobatiek en vuurwerk vierde Valletta zaterdagavond de start van het jaar waarin het samen met Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is.

FOTO JAIMIE IAIN GENOVESE

FOTO JAIMIE IAIN GENOVESE

Ruim 80.000 Maltezers trokken naar de kleine hoofdstad Valletta (7000 inwoners) voor de openingsavond. Ze kregen op de vier stadspleinen een spectaculaire mix van reusachtige circusacts, moderne dans en in de vorm van een video-projectie op het Auberge Castille – het paleis waar de premier in zetelt – een lofzang op de Maltese ontstaansgeschiedenis voorgeschoteld.

Acrobaten slingeren boven publiek

De feeëriek aangeklede straten en pleinen raakten overvol. Omdat een deel van de acts – zoals een enorm rad en een huizenhoge marionet – dwars door het publiek bewoog, werd er hier en daar flink geduwd om niet onder de voet gelopen te worden.

,,Wy hawwe hjir dingen sjoen dy’t by ús absolút net mooglik binne”, zei LF2018-bestuurder Wiebe Wieling. Hij doelde op acrobaten die hangend aan een kraan boven het publiek slingerden. En het feit dat er duizenden mensen tegelijk op de toegangsbrug naar Valletta werden toegelaten, waar lokale brassbands voor door de organisatie opgeworpen flessenhalzen zorgden. ,,Qua ‘crowdmanagement’ is it hjir kompleet oars”, concludeerde Wieling.

,,Maar die relaxedheid is ook wel weer mooi”, vond LF2018-directeur Tjeerd van Bekkum. ,,Bij ons is alles in regels gevangen. Hier kunnen bepaalde dingen nog gewoon.” Op groepjes politie na was van een verhoogde paraatheid niks te merken.

Feest en spektakel

Inhoudelijk waren de voorstellingen volgens hen ‘indrukwekkend’ en van hoge kwaliteit. Vooral de belangrijkste openingsact ‘The Rise of the Tritons’ rond de voor V18 – zoals de Maltezers hun culturele hoofdstadjaar noemen – volledig gerestaureerde Triton-fontein was volgens hen van internationale allure.

'Wy hawwe hjir dingen sjoen dy’t by ús absolút net mooglik binne'

Het was al met al compleet anders dan wat LF2018 volgend weekend in petto heeft tijdens de opening, concludeerde de Friese delegatie. Waar het in Valletta volgens hen om zoveel mogelijk spektakel ging, gaan de bezoekers in Leeuwarden volgende week naar huis ,,met het idee dat ze een gevoel hebben meegekregen”, zei Van Bekkum. ,,Zouden wij alleen feest en spektakel bieden zoals hier, dan krijgen wij een heleboel kritiek over ons heen. Bij ons staat de boodschap centraal, de beweging.”

Op vergelijkbare bezoekersaantallen als in Valletta rekent LF2018 niet. ,,We gaan voor de helft”, aldus Van Bekkum. Grotere aantallen zouden volgens hem ook problematisch worden, gezien de schaal van Leeuwarden. Het centrum van de Friese hoofdstad laat zich qua omvang overigens wel vergelijken met de vestingstad Valletta.

'We zijn geen concurrenten'

Leeuwarden-Friesland was zaterdag in Valletta vertegenwoordigd door onder meer Jelle Burggraaff (LF2018) en cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes. Tijdens de officiële opening voor genodigden kwamen zes Maltese hoogwaardigheidsbekleders aan het woord. ,,Niet één keer werd er benoemd dat er nog een andere culturele hoofdstad is, genaamd Leeuwarden”, merkte Van Bekkum op. De enige spreker die dat wel deed, was de Hongaarse Eurocommissaris Tibor Navracsics. Het stak Van Bekkum niet, zegt hij. ,,We zijn geen concurrenten van elkaar, juist omdat we zo verschillend zijn. Malta viert dat het eindelijk de ogen van Europa op zich gericht weet. En dat is mooi.”

Tot enkele jaren terug was Valletta vooral een plek om te werken. Het nachtleven had er een slechte reputatie. V18 heeft dat volgens de Maltezers volledig omgekeerd. Het is nu een van de meest opgepoetste en bruisende plekken van het eiland. ,,De Maltezers zijn trots op wat er allemaal gebeurd is”, zei Van Bekkum. ,,Wij willen bij ons de toekomst juist veranderen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Culturele Hoofdstad
Malta