Vaker met de belbus: reiziger krijgt extra kosten vergoed

FOTO ARCHIEF LC

Gebruikers van de Opstapper, de belbus van Arriva, krijgen de extra kosten vergoed die ze binnenkort moeten maken.

Een meerderheid van Provinciale Staten kwam woensdag met een motie hierover. Gedeputeerde Avine Fokkens gaat met Arriva in gesprek.

Vanwege corona wordt de busdienstregeling komende zomer uitgekleed. Anders is het financieel niet meer op te brengen. Arriva denkt dat het reispatroon van de Friezen na de coronapandemie blijvend verandert.

De nieuwe dienstregeling wordt rond 1 april bekend. Met name dorpelingen krijgen daar last van. Zij moeten vaker hun heil zoeken bij de belbus. Hiervoor moeten ze een apart kaartje kopen. Een enkele rit van een Opstapper-halte naar een reguliere bushalte kost 2,50 euro, een rit van deur tot deur kost 6,50 euro. De belbus moet 1,5 uur van tevoren worden gereserveerd.

De PVV, ChristenUnie, FNP, PvdA, CDA en 50Plus dienden woensdagmorgen tijdens de Statenvergadering een motie in om reizigers straks voor die extra kosten te compenseren. De gedeputeerde had met deze wetenschap alvast navraag gedaan bij het busbedrijf. ,,Arriva zegt: het kan’’.

'Het idee is uitvoerbaar'

Fokkens sprak van ,,een politieke afweging’’. ,,Maar het idee is uitvoerbaar.’’ Hoe de compensatie in zijn werk gaat is nog niet bekend. De provincie zoekt naar de minst bewerkelijke manier. De motie kreeg veel steun; alleen Forum voor Democratie en Statenlid Maarten Goudzwaard stemden tegen.

Meerdere Statenleden maakten zich tijdens het debat zorgen over de verschraling van het openbaar vervoer. Theun Wiersma (50Plus) was het meest uitgesproken. ,,We zijn in Friesland bezig het openbaar vervoer af te breken’’, stelde hij.

De ChristenUnie vroeg aandacht voor rolstoelers, GroenLinks voor veilige haltes op uitgestorven plekken. Bussen zullen in de toekomst vaker stoppen aan de rand van een dorp in plaats van in de kern.

Nieuws

menu