Vakantiedagboek uit 1917 laat zien hoe vijf jongens door Friesland en de rest van het Noorden fietsten

Jongens waren ze - aardige jongens. En ze trokken op de fiets door Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland, in de zomer van 1917. Hun fraai geïllustreerde vakantiedagboek ligt in het Nationale Vlechtmuseum in Noordwolde en schetst een idyllische tocht door een ander Nederland. Over koken op kugjes, zingen ‘dat het davert’, en tekenen, tekenen, tekenen.

Illustratie uit 'Dagboek vader Louw'.  Een fietstocht door Drenthe, Overijssel en Gelderland. 24 juli - 13 augustus 1917.  De fietsende jongens.

Illustratie uit 'Dagboek vader Louw'. Een fietstocht door Drenthe, Overijssel en Gelderland. 24 juli - 13 augustus 1917. De fietsende jongens. Foto: Ellens

‘k Word wakker. Slaperig rek ik me uit en geeuw. Op eens spring ik uit m’n bed. ’t Is vandaag de dag van onze groote tocht. ‘k Wasch me, de zeepvlokken vliegen om m’n ooren en kleed me dan haastig aan. Daar hoor ik Dries beneden al roepen. O, hemel, ik heb me verslapen. Het aankleden gaat nu nog vlugger. Eindelijk ben ik klaar, ren de trap af en eet beneden m’n boterham. Jan de Jong komt inmiddels ook. Gelukkig dat de vorige dag alles ingepakt was. Nog even kijken of ik m’n broodkaarten bij me heb. In orde. Voor de zooveelste maal krijg ik nog waarschuwingen, om niet te dicht bij de grens te komen, niet in ’t water te vallen, geregeld alle dagen te schrijven enz. Dan nemen we afscheid en fietsen weg, de wijde wereld in.

Nieuws

Meest gelezen

menu