Vaccineren ouderen en huisartsen in Friesland komt dichterbij

Een zorgmedewerker laat zich vaccineren tegen het coronavirus.

Een zorgmedewerker laat zich vaccineren tegen het coronavirus. Foto: ANP

Volgens het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland start eind volgende week de vaccinatie van zelfstandig wonende ouderen in Groningen, Drenthe en Friesland, en worden vanaf vrijdag (morgen) de eerste huisartsen ingeënt, in enkele ziekenhuizen.

Het Noorden zit te springen om vaccins, blijkt uit de persverklaring van het AZNN. ,,We roepen het ministerie van VWS op om meer vaccins in hoog tempo beschikbaar te stellen zodat de vaccinatie-operatie echt op stoom komt’’, zegt Gia Wallinga, directeur van Icare, namens de verpleeg- en verzorgingshuizen in het Noorden. ,,De gehandicaptenzorg en ouderenzorg hebben het tempo nodig dat vergelijkbaar is met de acute zorg’’, vervolgt Wallinga. ,,Alleen dan voorkomen we dat de kwetsbaarste mensen getroffen worden door corona.”

Ouderen

De GGD’s zijn sinds anderhalve week dagelijks ruim driehonderd medewerkers van de ouderenzorg aan het vaccineren. Ze willen en kunnen best meer prikken, maar zijn afhankelijk van wat het ministerie aanlevert. De vaccinatiebereidheid is ook vrij hoog, in ieder geval hoger dan uit eerdere enquêtes bleek.

Vanaf eind volgende week kunnen huisartsen de 90-plussers uit hun praktijk uitnodigen voor een vaccinatie, stelt het AZNN. De huisartsen kunnen dan ook kwetsbare patiënten uit hun praktijk die wonen in een instelling gaan inenten. De GGD’s gaan de thuiswonende ouderen vanaf 85 jaar vervolgens vaccineren.

Of het daadwerkelijk zo gaat lopen, hangt af van de aanlevering van vaccins. De planning verandert regelmatig. Nederland is het langzaamste land van West-Europa met vaccineren tegen het coronavirus.