Wil je in eigen land op vakantie? Je kunt dan ook een vaccinatie halen in de buurt van je vakantieadres

De vaccinatielocatie in Heerenveen.

De vaccinatielocatie in Heerenveen. FOTO NIELS DE VRIES

Wie in eigen land op vakantie gaat, kan een coronavaccinatie halen in de buurt van zijn of haar vakantieadres. De afspraak moet dan telefonisch worden gemaakt of omgezet, online is dit niet mogelijk.

Dat meldt GGD Fryslân. De gezondheidsorganisatie krijgt veel vragen over de tweede prik als die in de vakantieperiode valt. Ook de eerste prik is desgewenst in de omgeving van het vakantieadres te halen.

Wie naar het buitenland op vakantie wil, kan de tweede prik mogelijk iets vervroegen als dat beter uitkomt, laat woordvoerder Jan Arendz weten. ,,Een tweede prik van Pfizer is een week naar voren te halen. Uitstellen is lastiger. Dat effect is nog onvoldoende onderzocht, daar lijkt minder rek in te zitten.”

Arendz waarschuwt dat vakantie in het buitenland hoe dan ook een onzekere onderneming is. Elk land kan eigen maatregelen nemen en reizigers moeten rekening houden met quarantaineplicht, ook bij thuiskomst uit een oranje land.

Vanwege de vakantie schakelt de GGD op de Waddeneilanden over op louter antigeen-sneltesten. Hierdoor hoeven de monsters niet naar het vasteland en kunnen huisartsen zelf de uitslag bepalen. Op Schiermonnikoog en Vlieland wordt dit waarschijnlijk op zeer korte termijn ingevoerd, op Ameland en Terschelling wordt nog onderzocht of de huisartsen voldoende lab-ruimte hebben.

,,Bij een snelle uitslag kunnen toeristen eerder de boot terug nemen”, verklaart Arendz. Bij grote uitbraken op de eilanden, zoals vorige zomer op camping Appelhof op Terschelling, gaat de GGD gebruik maken van grote testlocaties. Op dit moment wordt naar geschikte ruimtes gezocht.

In Friesland zijn tot nu toe zo’n 400.000 van de ongeveer 900.000 potentieel te plaatsen coronaprikken gezet.

Luister ook de podcast .