Vaccinaties werpen vruchten af, signaleert GGD Fryslân: Tal coronadoden daalt derde week op rij

De vaccinaties beginnen zijn vruchten af te werpen, signaleert GGD Fryslân. ANP

De vaccinaties beginnen zijn vruchten af te werpen, signaleert GGD Fryslân. Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week meer dan gehalveerd in de verpleeghuizen en woonzorgcentra. Ook het aantal positieve zeventigplussers daalt.

In de ouderenzorgcentra zijn de laatste zeven dagen 30 bewoners en 35 zorgmedewerkers positief getest. Een week eerder waren dat nog 143.

Tal coronadoden daalt derde week op rij

In Friesland daalt voor de derde week op rij het aantal gemelde sterfgevallen die positief getest zijn op het coronavirus. Afgelopen week werden negentien coronadoden gemeld, twee minder dan de week ervoor.

Drie weken geleden werden er nog 41 coronadoden in een week geregistreerd in Friesland. Dat was het hoogste aantal gedurende de gehele coronapandemie, nadat het aantal gemelde coronadoden zeven weken op rij omhoog was gegaan.

De daling van dodelijke coronaslachtoffers lijkt toegeschreven te kunnen worden aan de start van de vaccinaties tegen Covid-19. De sterfgevallen onder tachtigplussers en in de verpleeghuizen nemen hard af, signaleren het RIVM en het statistiekenbureau CBS.

In totaal zijn nu 405 sterfgevallen in Friesland geregistreerd als coronadode. In werkelijkheid ligt dit aantal hoger, omdat niet elk geval als zodanig bekend is en er geen meldplicht voor geldt.

Ook het aantal vastgestelde besmettingen is vorige week gedaald in Friesland, met bijna 14 procent tot 1162. Daarmee is de stijging van vorige week weer bijna ongedaan gemaakt. Ruim 10.000 mensen hebben zich bij de Friese GGD laten testen, iets minder dan de week ervoor. Van hen testte rond de 9 procent positief. Dat is een dalende trend.

Testbereidheid groot in Achtkarspelen, toch minder besmettingen

De GGD stelt vast dat in Achtkarspelen, dat onder meer getroffen is door uitbraken in de woonzorgcentra ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen en Haersma Hiem in Buitenpost, de testbereidheid flink is toegenomen. Naar verhouding hebben twee keer zoveel mensen als elders zich laten testen en toch is het aantal besmettingen er in zeven weken gedaald van bijna 200 naar 52 afgelopen week. ‘Dit draagt waarschijnlijk sterk bij aan het indammen van het virus’, concludeert GGD Fryslân.

Alleen in Heerenveen, Opsterland, Waadhoeke en Harlingen steeg het aantal besmettingen vorige week, meldt GGD Fryslân. De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 237 (254), Súdwest-Fryslân 196 (234), De Fryske Marren 113 (129), Waadhoeke 98 (82), Heerenveen 93 (78), Smallingerland 72 (111), Noardeast-Fryslân 65 (79), Achtkarspelen 52 (84), Weststellingwerf 49 (65), Ooststellingwerf 37 (41), Harlingen 36 (32), Tytsjerksteradiel 35 (55), Opsterland 34 (30), Dantumadiel 23 (50), Schiermonnikoog 10 (12), Terschelling 4 (9), Ameland 3 (0) en Vlieland 2 (1).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus