Vaccinaties doen hun werk: in een week slechts één coronadode in Friesland

FOTO ANP/Jeroen Jumelet

Het coronavirus heeft de afgelopen week in Friesland officieel slechts één leven geëist. Zo weinig coronadoden werden er niet meer gemeld sinds de eerste week van oktober, toen de eerste coronadode van de tweede golf is geregistreerd.

Het dalende aantal coronadoden hangt samen met de op gang gekomen vaccinaties. Steeds meer zestigplussers hebben een eerste inenting tegen het coronavirus gehad en veel 80-plussers zijn al twee keer geprikt.

De afgelopen vier weken zijn in totaal 21 sterfgevallen gelinkt aan Covid-19. Dat zijn aantallen die in januari en februari wekelijks werden geregistreerd, met een dieptepunt van 41 corona-doden in de zesde week van 2021.

GGD Fryslân maakt zich zorgen over versoepelingen

Het aantal vastgestelde besmettingen blijft wel stabiel hoog. De voorbije zeven dagen testten 1505 Friezen positief, bijna 3 procent meer dan een week eerder. GGD Fryslân maakt zich zorgen over de versoepelingen die volgende week ingaan en dringt aan op het belang van de basismaatregelen: handen wassen, afstand houden en testen en thuis blijven bij klachten.

Zo’n één op de vijf besmettingen is onder twintigers en 18- en 19-jarigen, meldt de Friese GGD. Onder kinderen en zeventigplussers neemt het aantal positieve gevallen verder af. In verpleeg- en verzorgingstehuizen zijn nog 41 besmettingen vastgesteld, bijna de helft minder dan een week eerder.

Ongeveer evenveel inwoners van Friesland hebben zich laten testen als de voorgaande week: ruim 15.000. Het vindpercentage steeg licht naar 9,1 procent.

Opvallende dalingen in Súdwest-Fryslân en Dantumadiel

In Súdwest-Fryslân zit de daling van positieve gevallen er duidelijk in. Ten opzichte van twee weken geleden is er bijna sprake van een halvering, signaleert de GGD. In Dantumadiel waarschuwde burgemeester Klaas Agricola woensdag voor het relatief hoge aantal besmettingen in zijn gemeente. Procentueel gezien nam het aantal positief geteste inwoners in die gemeente afgelopen week wel het meest af. Omgerekend naar 100.000 inwoners werden de voorbije week de meeste besmettingen geregistreerd in De Fryske Marren, Harlingen, Ooststellingwerf en Weststellingwerf.

GGD Fryslân meldt de volgende gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 202 (195), Súdwest-Fryslân 188 (221), De Fryske Marren 178 (132), Noardeast-Fryslân 130 (119), Smallingerland 120 (127), Heerenveen 119 (125), Waadhoeke 100 (114), Ooststellingwerf 90 (58), Weststellingwerf 74 (77), Tytsjerksteradiel 66 (36), Achtkarspelen 65 (66), Opsterland 63 (64), Harlingen 49 (62), Dantumadiel 34 (49), Terschelling 10 (5), Ameland 9 (9), Schiermonnikoog 1 (1) en Vlieland 1 (0).

Druk op ziekenhuizen neemt nauwelijks af, vooral door patiënten van buiten het Noorden

De druk op de Friese ziekenhuizen neemt nauwelijks af. Er lagen donderdag 78 coronapatiënten, van wie 28 op de intensive care. Dat komt vooral door een groeiend aandeel covid-patiënten van buiten de regio. Vrijdag werden er nog 71 coronapatiënten in de vier ziekenhuizen behandeld, nog steeds 28 op de ic.

In de negen noordelijke ziekenhuizen lagen vrijdagochtend 190 coronapatiënten, van wie 71 op een ic-bed. Van deze covid-patiënten komen er 59 uit andere regio’s, 27 van hen liggen op de ic.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus