GGD Fryslân-arts: mensen bestookt met informatie over vaccineren, vrije keus lijkt illusie. Dit en meer in de LC Coronapodcast

Pfizer is in Nederland vooralsnog het enige vaccin dat is goedgekeurd voor tieners. FOTO ANP

Als je als GGD de tijd neemt om mensen de voor- en nadelen uit te leggen van een coronavaccinatie, dan zijn die mensen in staat een afgewogen keus te maken.

Dat ervaart Mees van der Hoff, arts op de afdeling infectieziektebestrijding bij GGD Fryslân. De arts signaleert dat mensen worden bestookt met informatie, een vrije keus kunnen maken lijkt dan haast een illusie.

,,Je kunt er op een medische manier naar kijken, maar het is een keus over je eigen gezondheid. Die keus kun je maken”, zegt Van der Hoff woensdag in de LC Coronapodcast. Als achterwacht voert hij dit soort gesprekken met bellers. ,,Dankbare gesprekken.”

Hoe Van der Hoff een jongen van vijftien de voor- en nadelen van een coronavaccinatie zou uitleggen? ,,Jonge mensen kunnen ook heel ziek worden van Covid. Ook voor een jongen van vijftien valt de balans positief uit puur als bescherming tegen de ziekte zelf ten opzichte van mogelijke bijwerkingen”, zegt hij.

Een positief neveneffect is dat de kinderen dankzij de vaccinaties na de zomer weer naar school kunnen. ,,De meeste kinderen hebben geen leuk schooljaar gehad, met angst, thuisblijven, quarantaines. We willen dat de kinderen weer hun gang kunnen gaan: leren en zich sociaal ontwikkelen.”

Een nadeel zijn de bijwerkingen, zegt hij. Die zijn vaak mild, maar kunnen soms ook tot een paar dagen flink ziek zijn leiden. In een enkel geval kan een allergische reactie ontstaan, waarvoor je naar het ziekenhuis moet. ,,Dat is gelukkig nog niet zoveel gebeurd in Nederland, en we kunnen het goed behandelen.” Over de effecten op lange termijn kan niemand wat zeggen, voegt hij toe. ,,Maar er zijn ontzettend veel mensen wereldwijd gevaccineerd en de data geven geen aanwijzingen voor schade op de lange termijn.”

Podcast

In de LC Coronapodcast bespreekt Van der Hoff met presentator Ton van der Laan en gezondheidsjournalist Goos Bies verder onder meer Long-Covidklachten, de risico’s van de deltavariant en de naderende vakantie. Hij is hoopvol gestemd over een redelijk normale zomer.

Nieuws

Meest gelezen