Vaccinatiecentrum in Friesland nóg niet volgeboekt

Verpleegkundigen van het MCL staan bij de spoedeisende hulp te wachten op hun vaccinatie.

Verpleegkundigen van het MCL staan bij de spoedeisende hulp te wachten op hun vaccinatie. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Medewerkers van Friese verpleeghuizen en woonzorgcentra die zich willen laten vaccineren tegen het coronavirus, moeten snel een afspraak maken als ze een uitnodiging hebben ontvangen. Daarvoor waarschuwt GGD Fryslân.

In Friesland is nog ruimte in het vaccinatiecentrum in WTC in Leeuwarden, dat vanaf 15 januari in gebruik wordt genomen. In veel andere veiligheidsregio’s zijn deze centra al volgeboekt, zoals in Groningen en Drenthe. Medewerkers uit deze regio kunnen nu naar Leeuwarden worden gestuurd, als ze een uitnodiging hebben ontvangen.

In Friesland hebben ongeveer zevenduizend verplegenden en verzorgenden een uitnodiging ontvangen voor een inenting. Van hen hebben zo’n 3600 inmiddels een afspraak gemaakt. In totaal komen er uit deze doelgroep 14.000 Friezen de komende tijd in aanmerking voor een vaccinatie. Daarna volgen nog eens zo’n 12.000 medewerkers uit de gehandicapten- en thuiszorg.

Met hoeveel aanmeldingen WTC is volgeboekt kan GGD Fryslân niet zeggen. Dat wordt landelijk aangestuurd. Dagelijks kunnen er in Leeuwarden vanaf 15 januari 350 zorgmedewerkers worden gevaccineerd. Aanvankelijk zouden dit 500 zijn, maar meer vaccin is er voorlopig niet beschikbaar, zegt GGD-woordvoerder Marcel de Jong. ,,Hoe lang dat zo blijft weten we niet. De situatie kan elke dag veranderen.”

Bijna elke GGD-regio begint met één vaccinatiecentrum. Dit aantal zal op termijn worden uitgebreid, kondigt De Jong aan.

GGD Fryslân benadrukt dat vaccinatie een vrije keuze is. ,,Maar we willen voorkomen dat we degenen die zich willen laten inenten moeten teleurstellen”, zegt GGD-zegsman Jan Arendz. ,,Het kan nu nog.”

Er is enkel nog ruimte tussen 30 januari en 4 februari voor de eerste prik in het Leeuwarder vaccinatiecentrum.