Vaccinatiebus voor 65-plussers naar Harlingen, Hallum, Kollum en Wolvega

Een man krijgt een vaccinatie in de GGD-locatie in Heerenveen. FOTO NIELS DE VRIES

65-plussers die nog niet ingeënt zijn tegen corona krijgen een herkansing in een bus van GGD Fryslân. De bus duikt woensdag als eerste een dag op in Harlingen en in de weken erna in Hallum, Kollum en Wolvega.

De GGD kiest voor deze plekken omdat gemeenten hier relatief snel medewerking verleenden voor de komst van de bus. De herkansingsbus is vooral bedoeld voor ouderen die moeite hebben om naar de vaccinatiecentra te reizen. Voor het vaccineren heeft de GGD vaste locaties in Leeuwarden, Drachten, Sneek, Dokkum, Heerenveen, Franeker, Koudum en Appelscha.

65-plussers kunnen met de eerder gekregen uitnodiging van het RIVM zonder afspraak langskomen voor een prik. Dagelijks zijn er zo’n negentig vaccins beschikbaar. Wie zijn uitnodiging kwijt is, kan met behulp van zijn of haar id-bewijs een inenting krijgen, meldt de GGD. De bus staat in Harlingen tussen 8.30 en 17.00 uur aan de Johan van Oldebarneveltstraat, naast multifunctioneel centrum Het Vierkant.

De GGD signaleert dat in enkele dorpen rond Kollum en Buitenpost de opkomst zichtbaar lager ligt dan gemiddeld. ,,Dat geldt niet zozeer voor Kollum en Buitenpost zelf, en de andere plaatsen die we aandoen. Heel goed zicht op de vaccinatiegraad hebben we niet, wie de huisartsen en zorginstellingen hebben geprikt weten we niet”, zegt GGD-woordvoerder Jan Arendz.

De GGD spreekt van een proef. Of de bus na de eerste weken meer wordt ingezet, wordt later besloten. Na vijf weken keert de bus terug voor de tweede inenting. Op 9 juni staat die in Hallum, op 10 juni in Kollum en op 16 juni in Wolvega. De inzet van de bus werd begin mei al aangekondigd. Het verkrijgen van vergunningen kostte iets meer tijd dan gedacht.

Zo’n 350.000 prikken gezet in Friesland

GGD Fryslân zette vorige week een recordaantal vaccins: bijna 34.000. In totaal zijn in Friesland nu ruim een kwart miljoen coronaprikken geplaatst door de GGD en nog eens naar schatting een kleine 100.000 door ziekenhuizen, huisartsen en zorginstellingen. Bijna dagelijks kunnen nieuwe leeftijdsgroepen van oud naar jong een afspraak maken, digitaal of telefonisch. De geboortejaren 1974 en 1975 zijn nu al aan de beurt.

Op de Waddeneilanden worden momenteel alle volwassenen die dat willen gevaccineerd tegen corona. De opkomst ligt op 80 procent, meldt de GGD.

Nieuws

Meest gelezen