Vaccinatiebus gaat door de provincie, naar gebieden waar nog relatief weinig 65-plussers geprikt zijn

Bussen. FOTO ARCHIEF LC

GGD Fryslân gaat vanaf eind mei met een vaccinatiebus door de provincie, zo kunnen meer mensen dicht bij huis een prik krijgen. In eerste instantie is het bedoeld voor 65-plussers die nog niet gevaccineerd zijn. Er kunnen zo’n 100 personen per dag terecht in de bus.

Vaccineren gebeurt nu in Leeuwarden, Drachten, Sneek, Heerenveen, Franeker, Dokkum, Appelscha en Koudum. „Toch merken we dat hier en daar behoefte is aan extra mogelijkheden om gevaccineerd te worden’’, zegt kwartiermaker vaccinaties Nils van Mourik van GGD Fryslân.

Er is in de bus een wachtruimte voor nazorg aanwezig en een arts en EHBO staan paraat. Hij rijdt naar plaatsen waar relatief weinig 65-plussers gebruik hebben gemaakt van de uitnodiging van het RIVM, zoals in afgelegen gebieden of in wijken waar veel mensen geen eigen vervoer hebben.

Om voor een prik in de vaccinatiebus in aanmerking te komen, is een uitnodiging van het RIVM nodig. Ook moet een ID-bewijs worden meegenomen. Vooraf een afspraak maken is echter niet nodig, wel wordt er meteen een afspraak voor de tweede prik gemaakt. Het betekent dat de bus na vijf weken weer op dezelfde plek terugkomt. Vooraf wordt aangekondigd wanneer de bus waar staat.

De realisatie van de bus is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Arriva Touring.

Nieuws

Meest gelezen