VVD-Statenlid Durk Pool vertrekt uit Friese politiek vanwege verspreiden nepnieuws: 'Grens overschreden'

Durk Pool.

Durk Pool. FOTO NIELS WESTRA

VVD-Statenlid Durk Pool verlaat de politiek. Zijn partij heeft dat donderdag bekendgemaakt, nadat duidelijk was geworden dat Pool nepberichten op Twitter plaatste uit naam van de FNP.

De 54-jarige Pool had het Twitteraccount @fnpfoarfryslan gemaakt. Hij plaatste berichten uit naam van de FNP, onder meer over het wolvenstandpunt van die partij.

De FNP had via een IT-specialist achterhaald wie achter het valse partij-account zat. Fractievoorzitter Sijbe Knol deed melding van een mogelijke integriteitsschending bij de provinciale griffie. Nadat de partij woensdagavond de kwestie naar buiten bracht, betuigde Pool in de Leeuwarder Courant al spijt.

Pool heeft nu in overleg met zijn fractie besloten zijn Statenlidmaatschap op te zeggen, laat de VVD weten in een persbericht. ‘In goed overleg is vastgesteld dat een grens is overschreden en dat hiermee het functioneren van Durk Pool in de Staten niet meer mogelijk is.’

Het betekent dat de VVD in twee weken tijd twee van zijn vier Statenleden ziet vertrekken. Eerder besloot Esther de Vrij de overstap te maken naar de gemeentepolitiek.