Urker visser denkt te weten dat hij containers zag, rederij Maersk zegt dat geen enkel schip iets heeft verloren

Sonarbeeld van januari 2019, na het containerongeluk van MSC Zoe. Foto Nederlandse Marine

De Duitse Kustwacht heeft woensdagochtend een schip gestuurd naar de plek in de Noordzee waar volgens vissers veel containers liggen.

Er zullen laat in de middag ter hoogte van de Weisse Bank sonarbeelden worden gemaakt. De plek, die onder vissers berucht is bij slecht weer, ligt op ongeveer 200 kilometer van de monding van de Elbe.

De Urker visser Jelle Hakvoort spotte vorige week donderdag als eerste met sonar objecten nabij de kop van de Witte Bank. Toen hij er later opnieuw langs voer, merkte hij ze opnieuw op. Hij schat het aantal op 200. ,,Ik heb snel mijn netten opgehaald.’’

Lees ook | Waddenvereniging: snel actie tegen nieuwe containerrampen nodig

,,Het zouden ook bulten stenen kunnen zijn, maar gezien mijn ervaring ben ik er haast zeker van dat het containers zijn’’, appt hij vanaf de UK 45. Twee andere vissers lokaliseerden ,,zeker vier containers’’.

Hakvoort merkt op dat er een groot containerschip nabij de objecten dreef toen hij ze voor het eerst spotte. Hij heeft de sonarbeelden niet bewaard.

Maersk mist geen containers

De Deense rederij A.P. Moller - Maersk laat desgevraagd weten dat zij naar aanleiding van de geruchten over betrokkenheid van een Maersk-schip een onderzoek heeft ingesteld. ,,We hebben de gezagvoerders van alle schepen die de afgelopen week op deze route voeren, gevraagd of ze lading kwijt zijn. Niemand was containers verloren. We blijven verder onderzoek doen en hebben nauw contact met de Duitse autoriteiten.’’

Een woordvoerder van het Wasserstraßen- und Schifffahrtsamt in Cuxhaven liet woensdagochtend weten dat er geen enkele melding over containerverlies is binnengekomen van een rederij. Hij verwacht donderdagochtend op zijn vroegst meer duidelijkheid te hebben over de objecten.

Wereldwijd probleem

Het overboord slaan van containers is wereldwijd een probleem. Ruim een week geleden, op 30 november, vestigde het Japanse containerschip ONE Apus een nieuw record door op de Stille Oceaan ruim 1900 containers te verliezen. Dat gebeurde in zwaar weer op 1600 zeemijl boven Hawaï. Het schip was onderweg van China naar de westkust van de Verenigde Staten.

Het vorige record dateerde uit 2014, toen de Svendborg Maersk 517 containers in de golf van Biskaje verloor. De MSC Zoe gaf op 1 en 2 januari op de Noordzee 342 containers prijs aan de golven.

Nieuws

menu