Update: spoedmaatregelen ziekenhuizen vanwege griep

Noord-Nederlandse ziekenhuizen vol door griep ANP

Noord-Nederlandse ziekenhuizen kampen met grote capaciteitsproblemen door de aanhoudende griepgolf.

,,Spoedeisende-hulpafdelingen stromen over en kondigen tijdelijke sluitingen af. Intensivecarebedden zijn nauwelijks nog beschikbaar'', stelt Acute Zorgnetwerk Noord Nederland.

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden ,,herkent het beeld'', laat woordvoerder Frits Mostert weten. ,,Maar het wisselt per dag. Veel meer kunnen wij er nu niet over zeggen.''

Wanneer de problemen over zijn? ,,Dat vragen wel meer mensen. Geen idee. Als de lente komt, zeg ik dan maar.''

Daarnaast is er momenteel ook minder zorgpersoneel beschikbaar, omdat een deel van deze mensen eveneens ziek is. Bij het MCL speelt dit inmiddels minder een rol, zegt Mostert.

Regiopunt voor bedden

Als maatregel heeft Acute Zorgnetwerk Noord Nederland een tijdelijk 'regiopunt beddencapaciteit’ in het leven geroepen. Met dit overzicht kunnen ziekenhuizen snel bepalen waar patiënten terechtkunnen.

Daarnaast kijken ziekenhuizen of het mogelijk is om mensen sneller naar huis te sturen om bedden vrij te maken. Tegelijk onderzoekt de ambulancezorg in Noord-Nederland de mogelijkheden om extra personele capaciteit vrij te maken voor de ziekenhuizen.

De griepepidemie in Nederland duurt al dertien weken, ruim een maand langer dan normaal. Hierdoor liggen veel ziekenhuizen al weken overvol met grieppatiënten en ouderen met longontsteking.

Nieuws

menu