Grote schade bij plofkraak in winkelcentrum Camminghaburen

De ravage is groot na de plofkraak bij de Albert Heijn aan de Lieuwenburg in Leeuwarden. (FOTO KAPPERS MEDIA)

Bij een plofkraak aan de Lieuwenburg in de wijk Camminghaburen in Leeuwarden is zeer veel schade aangericht. Bewoners kunnen urenlang hun huis niet meer in. De politie heeft een verdachte aangehouden maar deze later op de dag weer vrijgelaten.

De plofkraak, in een automaat van ABN Amro bij Albert Heijn, was rond twintig over vier in de ochtend. De knal was zo luid, dat de meeste huurders van de appartementen boven de winkels er wakker van werden. ,,Ik hoorde de ruiten trillen’’, zegt Tessa Lutgendorp, wier woning pal boven de pinautomaat is.

Een groot deel van de gevel is beschadigd. De overvallers (volgens ooggetuigen waren het er twee) gingen er op een scooter vandoor. De politie was snel ter plaatse, zette het plein af en de omwonenden moesten hun huis uit.

Omdat er mogelijk nog explosieven zijn achtergebleven, werd de EOD (explosievenopruimingsdienst) van Defensie erbij gehaald. ,,Dit gaat nog wel uren duren’’, zei politiewoordvoerder Anne van der Meer. De bewoners konden met een speciale bus naar het Van der Valk hotel, maar een groot aantal van hen ging naar kennissen of familie.

Nieuws

menu