Unieke reeks van zeven tropendagen voorbij na regenbuien

Onweer boven het Woudagemaal in Lemmer zorgde in de nacht van donderdag op vrijdag voor een prachtig lichtspektakel Foto: Maurice Hamming/ProNews

Aan een unieke reeks van zeven tropische dagen is vrijdag een einde gekomen. Dat ging plaatselijk gepaard met fikse buien.

De hittegolf begon op de meeste plaatsen op 5 augustus, Leeuwarden stapte een dag later in en de Waddeneilanden kwamen helemaal niet tot een hittegolf.

Op de meeste plaatsen werd een reeks van zeven tropische dagen geregistreerd, van 7 tot en met 13 augustus. In die zin was deze hittegolf uniek. Landelijk kwam De Bilt tot acht en Maastricht tot negen tropische dagen op rij.

Hittegolf van twaalf dagen nog geen record

De ergste warmte mag dan voorbij zijn, de hittegolf duurde vrijdag nog voort en stopt pas als het kwik onder de 25 graden blijft. Vanaf maandag mag verwacht worden dat die zomerse grens vrijwel nergens meer wordt gehaald. De hittegolf zal dan maximaal twaalf dagen hebben geduurd. Dat is geen record. In augustus 1975 noteerde Leeuwarden een hittegolf van dertien dagen en het oosten van onze provincie boekte er twee jaar geleden zelfs een die 22 dagen duurde.

Ook de hoogste temperaturen braken geen records. Bakkeveen kwam tot 33,4 graden op de 8ste en de vliegbasis noteerde 32,4 graden op de 11de.

De warmste nacht in Friesland was die van 11 op 12 augustus, toen het kwik op Terschelling niet lager kwam dan 22,2 graden. Dat betekende wel een Fries augustusrecord.

Het hogedrukgebied boven Oost-Europa dat de aanvoer van warme lucht in stand hield, is nu van de weerkaart verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een vlak lagedrukgebied boven onze omgeving. Eerst blijft het nog vrij warm met kans op (onweers)buien, maar op de lange termijn zal de verkoeling doorzetten.

Nieuws

menu