Unieke dubbelslag: Fokker van het Jaar heeft ook Paard van het Jaar

Fokker van het Jaar Gert Cent samen met zijn vrouw Emmy.

Gert Cent uit Netterden is op de Hengstenkeuring uitgeroepen tot Fokker van het Jaar. Zijn merrie Boukje C werd daar bovenop gekozen tot Paard van het Jaar. De dubbelslag is een unicum in de geschiedenis van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek.

Gert Cent en zijn vrouw Emmy waren nietsvermoedend naar Harich gekomen. De fokkers uit het Gelderse Netterden, vlak tegen de Duitse grens, werden verrast met twee prijzen.

Hun merrie Boukje C werd uitgeroepen tot Paard van het jaar 2021. De 22-jarige stamboek Preferente dochter van Anton 343 is door de vak- en de publieksjury gekozen uit vier genomineerden. Zij beoordelen de merrie als een toonbeeld voor de fokkerij door haar duurzaamheid, gezondheid en fokkracht.

Stal met kwaliteit

Met Boukje en haar nakomelingen zorgt Cent voor zoveel kwaliteit uit zijn stal dat het stamboek de 77-jarige fokker uitriep tot Fokker van het Jaar. Een unicum. Zo’n dubbelslag kwam niet eerder voor in de geschiedenis van het KFPS.

De paarden die door Gert Cent zijn gefokt vallen op in de keuringsring en als sportpaard lopen ze zich ook in de kijker. Vooral het afgelopen jaar was opvallend. Op basis van alle resultaten is berekend dat Cent de hoogste score van alle fokkers heeft gehaald en daarmee Fokker van het Jaar is.

Zoon als dekhengst

Boukje C heeft een enorme staat van dienst en is een voorbeeldmerrie voor de Friese paarden. Ze kreeg 17 veulens. Ze werd op haar eerste vier nakomelingen Preferent en op haar eerste negen nakomelingen Kroonjuweel. En met Meinte 490 heeft ze een goedgekeurde zoon. Het nageslacht van Boukje werd bij de huldiging de ring ingehaald.


Nieuws

Meest gelezen

menu