Uitvinders en onderzoekers worden Toptalent 2021

De havisten van OSG Sevenwolden in Heerenveen Mark Huizenga, Jens Klaverboer en Yljan Kramer (links) wonnen in de categorie havo met een 'slimme telefoontas'. Vwo’ers Chris Kooijman en Max Tiemersma (rechts) van RSG Simon Vestdijk in Harlingen wonnen in de categorie vwo met een onderzoek naar methanol. Ook ging het tweetal met de publieksprijs naar huis. Foto: Niels Westra

Uit dertien profielwerkstukken koos een jury de beste. De onderzoekers naar duurzaam methanol en de uitvinders van de slimme telefoontas werden woensdagavond gekozen tot LC Toptalenten.

Hun praktische uitvinding maakt een eind aan de eeuwige strijd die docenten met leerlingen voeren over hun mobieltjes. Dat durfden Mark Huizenga, Jens Klaverboer en Yljan Kramer wel te beweren op het podium in De Harmonie. Ze hadden de door hen bedachte ‘slimme telefoontas’ meegenomen naar de finale van LC Toptalent om de werking ervan te demonsteren. Een voor een stopten ze hun smartphone in een vakje, waarna deze draadloos opgeladen werd.

Dé beloning voor het wegleggen van het apparaat dat als stoorzender in de klas geldt, vond ook de jury, bestaande uit Sander Warmerdam, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant , Engelien Reitsma van RUG Campus Fryslân en Eva van Leeuwen van marketing- en onderzoeksbureau YFK. Zij riepen de drie uit tot winnaars in de categorie havo van de jaarlijkse werkstukkenwedstrijd voor scholieren uit het voortgezet onderwijs in Friesland.

,,Ga hier vooral mee door jongens. Zie dit als een hele mooie kans’’, zei Van Leeuwen toen ze de drie havisten van OSG Sevenwolden in Heerenveen de prijs, een cheque van 333,33 euro, overhandigde. De drie zijn zeker wel van plan om meer te gaan doen met hun uitvinding. Mark: ,,De eerste stap is een patent aanvragen.’’ Yljan: ,,En we moeten nog bedrijven zoeken waar we mee kunnen samenwerken.’’ Jens: ,,Wat we met het geld gaan doen? Investeren in de telefoontas horen we dan te zeggen natuurlijk.’’

 

Dubbel prijs

Naast de drie uitvinders werden twee onderzoekers dé grote winnaars van de avond. Vwo’ers Chris Kooijman en Max Tiemersma van RSG Simon Vestdijk in Harlingen hebben volgens de jury laten zien dat er een toekomst is voor bèta-studies. Het tweetal combineerde hun interesses in scheikunde, biologie en duurzaamheid en bewees in hun werkstuk dat het fossiele methanol - veelgebruikt in de chemische industrie en als brandstof - duurzamer gemaakt kan worden.

,,Ik ben diep, diep, diep onder de indruk’’, zei jurylid Reitsma na afloop van hun presentatie. Later mocht ze de jongens hun eerste cheque van 333,33 euro overhandigen als winnaars van LC Toptalenten in de categorie vwo. Van juryvoorzitter Warmerdam kregen ze een tweede uitgereikt. Ze pakten de publieksprijs ook. ,,Dat is niet eerder vertoond’’, aldus Warmerdam.

,,We waren al blij met de nominatie, dus we zijn hartstikke blij met de prijzen’’, reageerde Max. ,,We dachten dat het onderwerp misschien te technisch zou zijn om te winnen’’, zei Chris. De twee bekennen dat ze goed hun best hebben gedaan om de publiekprijs binnen te slepen. Mensen konden stemmen via de website van de Leeuwarder Courant. ,,We hebben posters gemaakt met een qr-code. Als je die scande kwam je rechtstreeks op onze stempagina.’’

Recordaantal stemmen

In totaal werden ruim zestig werkstukken ingestuurd voor de wedstrijd, waarvan er dertien werden geselecteerd voor de finale. De categorie vmbo is deze editie helaas gesneuveld wegens te weinig inzendingen.

Omdat er vanwege corona geen publiek aanwezig mocht zijn bij de finale, werd deze live gestreamd. Alle inzendingen maakten kans op de publieksprijs. Hiervoor zijn een recordaantal van 7361 stemmen uitgebracht. In 2019 waren dat er 4345. Vorig jaar ging LC Toptalent niet door.

De werkstukken zijn allemaal nog te lezen op lc.nl/toptalent.

 

Nieuws

Meest gelezen