Uitspraak huurvermindering twee Haagse cafébazen is volgens Friese verhuurders 'te kort door de bocht'

De uitspraak van de Haagse rechtbank over de huurvermindering voor twee Haagse cafébazen is ,,te kort door de bocht’’, zeggen Friese verhuurders.

FOTO

FOTO ANP

,,Er moet ruimte zijn voor maatwerk’’, vindt de Dokkumer ondernemer Erik Kooistra, onder meer eigenaar van enkele horeca- en winkelpanden.

De Haagse rechtbank deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door de verhuurder van een Haags café. Die eiste dat de twee cafébazen uit het pand moesten vanwege achterstallige huurbetalingen. De rechtbank ging daar niet in mee en oordeelde dat de verhuurder een halvering van de huur moest doorvoeren. Juridische experts concludeerden daarna dat cafébazen, restauranthouders en winkeliers elders in Nederland nu ook makkelijker een huurverhoging kunnen afdwingen.

'Er moet ruimte blijven om gezamenlijk tot een oplossing te komen'

,,Als dit een generieke maatregel wordt, gaat me dat te ver”, stelt Kooistra. ,,Het maakt nogal een verschil of Heineken het pand huurt of een lokale ondernemer van wie je weet dat hij krap bij kas zit. Er moet ruimte blijven om gezamenlijk tot een oplossing te komen. We zullen het met elkaar moeten doen”, aldus de Dokkumer die allesbehalve pessimistisch is over de toekomst. ,,Corona gaat weer over en het Noorden is in trek. Huurders en verhuurders van panden gaan ervan profiteren.”

‘Niet meer dan logisch’

Nanne Rodenhuis, vastgoedeigenaar in Leeuwarden, is wel content met de uitspraak. ,,Ik vind het niet meer dan logisch dat beide partijen het verlies delen. Het kan niet zo zijn dat de huurder moet bloeden en de verhuurder gewoon op de oude voet kan blijven doorgaan. We zullen samen moeten overleven”, aldus Rodenhuis die naast Leeuwarden ook panden heeft in onder meer Sneek, Heerenveen, Wolvega en Franeker. Al bij de eerste lockdown heeft hij de huren gehalveerd. ,,En ze hoeven het later niet terug te betalen. Want anders zitten ze straks met dubbele lasten en blijven ze in de problemen zitten.”

Agnieszkca Gruszczynska van Grand Cafe Ludiek in Sneek is blij verrast over het oordeel van de Haagse rechtbank. Sinds de eerste lockdown in maart betaalt ze nog altijd de volle mep aan huur en onderwijl stapelen de schulden zich op. ,,Dit geeft hoop. Ik huur het café via Heineken die het op zijn beurt weer huurt van de pandeigenaar. Ze wijzen naar elkaar maar per saldo verandert er niks.” Wil ze nu met de rechterlijke uitspraak in de hand ook een huurverlaging afdwingen? ,,Ik ga me er eerst goed in verdiepen. Ik durf het er niet op te wagen want ik heb geen geld om een advocaat en de proceskosten te betalen.”

Volgens voorzitter Corné van de Erve van Horeca Nederland afdeling Friesland is het oordeel klip en klaar nadat eerder meerdere horecaexploitanten al bij een kort geding in het gelijk waren gesteld. Hij roept zijn leden op met deze uitspraak in de hand het gesprek aan te gaan met de verhuurder. ,,Als een afspraak maken over een huurverlaging dan nog niet lukt, kan men altijd nog naar de rechter stappen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus