UWV ziet werkloosheid toenemen in Friesland en maakt zich zorgen om het werven van personeel

BEELD UWV

Werkgevers verwachten dat het dit jaar nog moeilijker wordt om hun openstaande vacatures in te vullen. Dat concludeert uitkeringsinstantie UWV.

In Friesland name het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand wel toe, van 7.483 naar 7.625. Dat is te verklaren, zegt het UWV, door de seizoenswerkloosheid en aflopende jaarcontracten in bijvoorbeeld de bouw, landbouw, groenvoorziening en horeca.

Maar de arbeidsmarkt is al tijden krap en de toename van de WW in januari heeft weinig invloed op de personeelstekorten. UWV deed onderzoek onder meer dan drieduizend werkgevers en zij gaven aan dat het almaar lastiger wordt om personeel te werven en te behouden.

Van de vacatures die het afgelopen jaar zijn ontstaan, is meer dan de helft moeilijk vervulbaar, aldus werkgevers. In de bouw, industrie en ICT ligt dit aandeel nog hoger. Er is veel vraag naar technisch personeel en zes op de tien werkgevers vermoeden dat het dieptepunt nog niet is bereikt.

Uitzendbureau Randstad waarschuwde eerder deze week al dat werkgevers creatief moeten worden in het werven van nieuwe medewerkers. Het UWV geeft daarnaast aan dat werkgevers naar andere oplossingen kunnen kijken, ,,zoals intern opleiden van zittend personeel en nieuwe werknemers, anders indelen van werk of het aanpassen van de functie-eisen’’. Dit gebeurt volgens UWV nu nog onvoldoende. Werkgevers laten vooral hun vacatures langer openstaan, gaan actiever werven of schakelen een uitzendbureau in.

Nieuws

menu