Tytsjerksteradiel: einde aan uitzettingen naar Afghanistan

FOTO ARCHIEF

In Tytsjerksteradiel is donderdagavond een motie aangenomen om uitzettingen naar Afghanistan stop te zetten.

De motie was ingediend door GrienLinks, de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie. Uit zorg voor de veiligheid van de inwoners, licht Brigitta Scheepsma van GrienLinks toe. De motie werd door de gehele gemeenteraad aangenomen.

,,De bewoners van het azc in Burgum vallen ook onder onze zorg’’, zegt Scheepsma. ,,Twee keer speelde daar een uitzetting naar Afghanistan. Dat land is niet veilig. Dat leidt tot wanhoop en paniek bij de vluchtelingen en leidde tot onrust op de locatie.’’

Alles doen

In oktober diende GrienLinks met de ChristenUnie een motie in over hetzelfde onderwerp. Toen werd burgemeester Jeroen Gebben opgeroepen om alles binnen zijn bereik te doen om uitzettingen naar Afghanistan tegen te houden.

Nu wordt Gebben, als voorzitter van de raad, opgeroepen om de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om een nieuw ambtsbericht te vragen over Afghanistan. Tot die tijd moeten alle uitzettingen naar dit land worden stopgezet.

In de motie wordt gesteld dat de Nederlandse regering zich op een verouderd ambtsbericht baseert waarin Afghanistan als veilig land wordt beschouwd. Terwijl er signalen genoeg zijn dat ,,Afghanistan zeer onveilig is voor vluchtelingen’’.

Nieuws

Meest gelezen