Tytsjerksteradiel broedt nog op vonnis regenwatersystemen

FOTO PIXABAY

Het is nog even afwachten voor 180 kopers van regenwatersystemen in Tytsjerksteradiel of ze hun geld terugkrijgen.

Kopers van vrije kavels in de gemeente moesten daar tussen 2009 en 2018 een regenwatersysteem bij aanschaffen. In een proefproces oordeelde de rechter vorige maand dat Tytsjerksteradiel deze verplichting niet had mogen opleggen.

Onderdeel van de uitspraak was dat twee burgers, die op verzoek van Tytsjerksteradiel de rechtszaak aanspanden, de kosten die ze maakten voor het regenwatersysteem vergoed moeten krijgen door de gemeente. Het gaat om zo’n 5500 euro per huishouden. Het ligt voor de hand dat dit dan ook voor alle andere kopers zou gelden.

De gemeente heeft zich echter nog niet definitief bij de rechterlijke uitspraak neergelegd, zo bleek woensdag uit nieuwe informatie aan de gemeenteraad. Er wordt nog bekeken of het ‘verstandig en kanshebbend’ is om in hoger beroep te gaan.

‘Hele juridische trap’

,,Onze juristen zijn nog aan het uitzoeken of er haakjes in het vonnis zitten’‘, zegt wethouder Andries Bouwman. Vooraf is al met de aanspanners van het proefproces besproken dat de ,,hele juridische trap’‘ bewandeld zou worden, laat de wethouder weten. De gemeente wil volledig helder krijgen hoe het zit.

Bovendien kan het vonnis verstrekkende gevolgen hebben. Zo houdt de gemeente nog steeds rekening met een maximale schadepost van 1,7 miljoen euro. Momenteel worden de mogelijke financiële gevolgen van het vonnis op een rijtje gezet, meldt Bouwman. Eind januari komt er duidelijkheid, zowel over een eventueel hoger beroep als over de verwachte kosten.

Mocht Tytsjerksteradiel met een strop van 1,7 miljoen euro geconfronteerd worden, dan kan de gemeente die dragen, aldus Bouwman. Het bedrag kan uit de algemene reserve gehaald worden, zodat er geen aanvullende bezuinigingen nodig zijn.

Nieuws

menu