Tymo krijgt rijles in een Lamborghini: 'Superleuk'

Hij vond het ,,superleuk’’ en de rijinstructeur was tevreden. Tymo Mulder uit Heerenveen kreeg zaterdag rijles in een Lamborghini.

De jongen is liefhebber van snelle auto’s. Maar door zijn aandoening – hij lijdt aan de zeldzame Noordzeeziekte – zal hij waarschijnlijk nooit zelfstandig achter het stuur kunnen zitten. Tijdens een wensdag viel hij met zijn neus in de boter.

Als de gordel vastzit geeft instructeur Ferry Magielse (,,Noem mij maar Ferry Ferrari’’) gas. De ramen trillen in de sponningen. Na twee voorzichtige rondjes over het parkeerterrein van Van der Valk in Wolvega draait Tymo het gele racemonster de weg op.

Grijns

Na een klein halfuur is de proefrit afgelopen. Met een grijns van oor tot oor houdt hij halt en schuift het portier van de Lamborghini Diablo VT omhoog. ,,Dit is een droom die uitkomt.’’

Voor leeftijdsgenoten is het heel normaal om lekker auto te kunnen rijden. Voor Tymo niet. ,,Voor mij is het moeilijk. Het is leuk om het eens ervaren te hebben. Superleuk.’’

Instructeur Ferry grinnikt als hij de gordel losgespt. ,,We zijn twee keer de rotonde om geweest. Dat lukt niet iedereen tijdens zijn eerste rijles.’’

Operatie

Door de Noordzeeziekte, een ernstige progressieve ziekte, maakt Tymo’s lichaam ongecontroleerde schokken. Als eerste in Nederland onderging hij vorig jaar een hersenoperatie . Ondanks specialistisch onderzoek naar de Noordzeeziekte in het UMCG en in Engeland is er nog geen zicht op genezing.

De Stichting Kanjer Wens zette een dag vol verrassingen op touw. Zaterdagochtend kwam een Porsche voorrijden voor Tymo’s huis in Heerenveen. De rest van de familie – moeder Janetta, stiefvader Coen, pake en beppe, tante, oom en neef – mocht er in een limo achteraan. Na de Porsche volgde een rit in een Tesla, in een boot bij Kalenberg en in een politieauto, waarna in Wolvega de Lamborghini klaarstond.

Televisie-rol

Wereldwijd lijden vijfentwintig mensen aan de Noordzeeziekte. Van veertien patiënten in Nederland zijn medische gegevens verzameld. De ziekte wordt veroorzaakt door een mutatie in het GOSR2-gen, dat eiwitten aanmaakt voor het zenuwstelsel.

Tymo figureert volgend jaar in een aflevering van Je Zal Het Maar Hebben , een televisieprogramma waarin jongeren met een bijzondere aandoening of beperking vertellen over hun leven.

Appegebruikers klikken hier voor de video

Nieuws

menu