Tweede plofkraak binnen 24 uur, nu op pinautomaat in Bakkeveen: EOD verwijdert explosief

FOTO LC

Even na drie uur dinsdagmorgen is een plofkraak gepleegd op de pinautomaat van de Rabobank in de gevel van de Poiesz-supermarkt aan de Duerswâldmer Wei in Bakkeveen. Omwonenden werden volgens de politie wakker van een luide explosie.

De plofkraak in Bakkeveen gebeurde amper 24 uur na een mislukte plofkraak op de geldmachine van de Rabobank in het naburige Haulerwijk . De politie kan nog niet zeggen of er een verband is tussen de twee kraken.

De politie is meteen na de plofkraak aan de Duerswâldmer Wei een uitgebreid onderzoek gestart. De daders zouden volgens de politie in een donkere auto zijn gevlucht in de richting van Haulerwijk. Naar de auto is gezocht maar deze is niet aangetroffen.

Of en hoeveel geld is buitgemaakt in Bakkeveen deelde de politie dinsdagmorgen nog niet mee. De pinautomaat zou verwoest zijn,de supermarkt is wel open gegaan op dinsdagochtend.

 

EOD aanwezig

Omdat er nog explosieven in de pinautomaat zitten, is de explosieven opruimingsdienst (EOD) aanwezig in Bakkeveen. Uit voorzorg zijn tien woningen rondom de automaat ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in snackbar De Kolk.

Een militair in bompak heeft de lading verwijderd en de ontsteking losgehaald. Rond 8.45 uur konden de bewoners terug naar hun woning.

Vanwege de explosieven is tijdelijk opgeschaald naar GRIP-1. 

Bescherming automaat

De geldautomaat in Haulerwijk die in de nacht van zondag op maandag doelwit was van plofkrakers werd ’s nachts niet met een stalen plaat of rolluik beschermd tegen overvallen, aldus Rabobank-woordvoerder Margo van Wijgerden. Of dit ook gold voor de pinautomaat in Bakkeveen is niet bekend.

Dergelijke maatregelen trof de bank het afgelopen jaar wel bij andere Rabo-automaten in het land. Over eventuele andere vormen van beveiliging zegt de bank niets. ,,Wij willen criminelen niet onnodig wijzer maken.’’

Om het plofkrakers moeilijker te maken heeft Rabobank dit jaar al tientallen Nederlandse automaten ’s nachts permanent gesloten of beveiligd met stalen platen of rolluiken. Vooral op plekken waar een ontploffing ,,flinke gevolgen kan hebben voor omwonenden’’, verklaarde de bank maandag nog tegenover deze krant.

Op andere plekken houden beveiligers of bewakingsbedrijven de geldautomaten in de gaten, maar waar dit gebeurt wil Rabobank uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

 

Toename plofkraken

In Friesland sloot omwille van de veiligheid de automaat van Rabobank aan het Boschplein in Sneek, en krijgt die in het centrum van Makkum een andere locatie. Een Rabo-automaat in Lemmer die in mei door een plofkraak werd vernield, is niet vervangen.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vonden er vorig jaar 79 (pogingen tot) plofkraken plaats, tegen 56 in 2015.

Trend volgens de NVB is dat plofkrakers tegenwoordig vaker vaste explosieven laten ontploffen, terwijl eerder de daders vaak gas tot ontploffing brachten.

Nieuws

menu