Teruglezen: Tweede dag van behandeling Friese witwasrechtszaak Arville

FOTO FUNDA.NL

FOTO FUNDA.NL

De rechtbank in Leeuwarden en de zwaarbeveiligde Bunker in Amsterdam zijn vanaf maandagochtend het toneel van de grootste witwasrechtszaak ooit in Friesland. Het tweede deel, het pleidooi van de verdediging, wordt dinsdag in Leeuwarden behandeld.

De Leeuwarder Courant is aanwezig in de rechtbank. De zaak is hier en hieronder te volgen.

Arville is de naam van het grootste witwasonderzoek dat politie, Functioneel Parket, Openbaar Ministerie (OM), Belastingdienst en FIOD ooit hebben uitgevoerd in Friesland. De zaak kwam in mei 2014 landelijk in het nieuws, toen de instanties na anderhalf jaar onderzoek met tweehonderd man invallen deden in verschillende panden in Leeuwarden, Assen en Gasteren. Hoofdkwartier van de organisatie was een luxueus verbouwde villa aan de Okkingastate in de Leeuwarder wijk Camminghaburen.

De toenmalige bewoners van de villa, een 50-jarige man en zijn 54-jarige vrouw, hoorden maandag de strafeis van de officier. De man hoorde een celstraf van zes jaar tegen zich eisen, de vrouw vier jaar. Beide voor witwassen.

De langverwachte behandeling van de Leeuwarder witwaszaak Arville is volgende week deels in de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam. Het gaat om dag drie, woensdag 29 maart, als een 37-jarige verdachte uit Leeuwarden moet voorkomen.

De rechtbank heeft ,,om veiligheidsredenen” besloten deze zittingsdag in de zogenoemde Bunker in Amsterdam-Osdorp te behandelen. De zitting is bovendien achter gesloten deuren, wat betekent dat er geen pers en publiek welkom is.