Tweede Kamer verbiedt tuincentra verkoop Watercrassula

Staatsbosbeheer gaat watercrassula te lijf onder Midsland aan Zee. FOTO ARCHIEF/NEEKE SMIT Foto: Neeke Smit

De Tweede Kamer wil de verkoop van Watercrassula, een vetplantje voor vijvers en aquaria, per 1 maart verbieden.

De Watercrassula geldt als een schadelijke invasieve exoot en is op zandgronden een ware plaag. Het plantje woekert in natuurgebieden, onder meer op Terschelling, waar het opruimen miljoenen euro’s kost.

Zowel Groen Links als de PvdA pleitten in een motie voor een verkoopverbod voor tuincentra en dierenwinkels, ook online. Dat voorstel is door de Tweede Kamer met algemene stemmen aangenomen.

Volgens PvdA’er William Moorlag moeten de provinsje Fryslân en Staatsbosbeheer ,,buitenproportionele inspanningen’’ plegen om het plantje op Terschelling uit te bannen. Hij vindt dat het rijk moet bijspringen in de kosten. Ook hiermee is de Tweede Kamer het eens.

Watercrassula komt oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland. Sinds 1995 komt het vetplantje in Nederland voor. Via vogels verspreidt het zich razendsnel.

Het uitroeien op Terschelling kostte eerst 5 miljoen euro. Daar moest dit jaar nog eens 2 miljoen euro bij. De provinsje stond voor twee derde van de kosten aan de lat. Tientallen hectares natuurgebied moesten worden afgeplagd.

Lees ook | Peperdure watercrassula kost nog eens 2 miljoen euro

Nieuws

Meest gelezen

menu