Twee visstropers betrapt op de Hegemer Mar & man reed 'als gigantische idioot' door De Westereen | nieuws uit Friesland van 2 maart

Beeld: LC

Beeld: LC

Op het Hegemer Mar zijn dinsdag twee visstropers uit Friesland op heterdaad betrapt. Het duo is aangehouden door de politie. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het bootje van het tweetal, de uitgezette netten en de gevangen vissen zijn in beslag genomen. Maandag hielden de politie, de FUMO, it Fryske Gea, NVWA, Sportvisserij Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân een actie tegen visstroperij.

Er werd met twaalf vaartuigen gezocht naar mogelijk illegaal uitgezette netten en fuiken. Die zoektocht leverde informatie op die uiteindelijk leidde tot de aanhouding van de twee Friese visstropers op dinsdag.

Beschonken man rijdt ‘als een gigantische idioot’ door De Westereen: driedubbele straf

Een 25-jarige man uit Roemenië die in juni vorig jaar veel te hard en onder invloed van drank door De Westereen racete , is bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf, een geldboete en een rijontzegging.

De man botste met zijn auto onder andere tegen een geparkeerde bestelbus en reed vervolgens een paaltje omver, voor hij tegen een boom knalde. De verdachte nam de benen, maar kon later op de avond worden aangehouden. Hij had veel te veel gedronken.

Bedrijfsfitness Nederland uit Heerenveen heeft na overname drieduizend klanten: ‘Dan kom je automatisch bij ons uit’

De nummer één in bedrijfsfitness heeft de nummer twee overgenomen. Zo omschrijft Jacco Borger van Bedrijfsfitness Nederland de aankoop van High Five Fitness Network (HFFN) uit Aalsmeer.

,,Als je via je bedrijf wilt sporten, kom je automatisch bij ons uit’’, glundert de commercieel directeur en medeoprichter van het bedrijf uit Heerenveen (bijna 50 werknemers). ,,Je hebt nu een heel gat naar de nummer drie, voor zover die er is in Nederland.’’

Sjoerd Galema verliest kort geding om grond van buurman-boer in Burgwerd

CDA-politicus en melkveehouder Sjoerd Galema en zijn zoon Hendrik hebben bij de pachtkamer van de rechtbank het kort geding verloren dat ze twee weken geleden aanspanden tegen hun buurman-boer Peter Hiemstra in Burgwerd.

De buurbedrijven hebben een conflict over het gebruik van 33 hectare grasland. Hiemstra heeft daarvan 10 hectare in eigendom, over de resterende 23 hectare heeft hij erfpachtrecht. De Galema’s stelden in het kort geding dat zij het recht hebben om al het land van Hiemstra te gebruiken. Maar van de pachtkamer krijgen ze vooralsnog ongelijk.

Staken levert nog niet overal iets op, maar CNV-voorzitter Piet Fortuin uit Drachten zegt dat de vakbonden zullen doorgaan

Vakbond CNV was er donderdag als de kippen bij om weer aandacht te vragen voor loonsverhogingen, nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het nieuwe inflatiecijfer bekendmaakte.

De bond verwacht dat stakingen nodig blijven om meer druk uit te oefenen om personeel te compenseren voor de gestegen prijzen. CBS meldde dat de inflatie in februari op jaarbasis steeg tot 8 procent , een toename ten opzichte van januari (7,6 procent).

Verder in het nieuws:

* Peiling Ipsos en EenVandaag: BBB met zeven zetels grootste in Friese Staten; FNP halveert.

* Jenny Hanse uit Rotsterhaule deed auditie voor ‘The Passion’, maar valt buiten het koor: „Ik hie fansels hoop, mar it hâldt op foar my.”

* Man (29) uit Sneek wordt aangehouden vanwege overtreden reisverbod (en blijkt materiaal op zijn kleding te hebben om detectiepoortjes te omzeilen).

* Man (37) uit Leeuwarden rijdt met ‘cocktail aan drugs’ in het lijf door Leeuwarden.

Tip van de redactie:

* Discussie over besluit Buma en supporters, Cambuur na verlies bij AZ toch met goede moed naar duel met Go Ahead Eagles | Beluister hier de Podcast ‘t Hertenkamp

* IJs blijft altijd trekken. Bondscoach Rintje Ritsma voelt zich op zijn plek in moeilijkste baan van schaatsland.

* Staking ziekenhuizen op donderdag 16 maart, 24 uur lang alleen spoedeisende zorg.

* De underground-sfeer van Club Hemingway herleeft even in Neushoorn Leeuwarden: ‘Terug naar het niets’.