Twee prikroutes in WTC: oranje voor Pfizer en blauw voor AstraZeneca

Een GGD-medewerker bereidt in WTC een vaccinatie voor.

Een GGD-medewerker bereidt in WTC een vaccinatie voor. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

GGD Fryslân is deze week begonnen met het gebruik van AstraZeneca. Zevenduizend medewerkers in de langdurige zorg en bij kleine woonvormen krijgen dit corona-vaccin als eerste groep in Friesland.

Om er helemaal zeker van te zijn dat mensen twee keer hetzelfde vaccin halen, zijn de routes, doorverwijzingen en priklijnen van verschillende kleuren voorzien: blauw is voor AstraZeneca, oranje voor Pfizer/BioNtech.

Een deel van de zevenduizend medewerkers stond al op een wachtlijst en is per sms uitgenodigd, de rest krijgt een invitatie van de werkgever. Ze zouden als eerste groep door de GGD worden ingeënt met het Pfizer-vaccin, maar halverwege werd de strategie gewijzigd en kregen ouderen alsnog voorrang. Zo’n zevenduizend andere Friese zorgmedewerkers uit dezelfde doelgroep hebben ondertussen al twee prikken gehad, of krijgen die binnenkort.

Na deze groep krijgen de 12.000 medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning van hun werkgever een uitnodiging. Wanneer dit is, is nog niet bekend. Ook zij zijn in het traject naar achteren geschoven. AstraZeneca is in Nederland alleen goedgekeurd voor de leeftijdscategorie tussen 18 en 65 jaar. Zorgmedewerkers van 66 jaar en ouder krijgen inenting met Pfizer.