Twee nieuwe overlijdens door corona in Friesland

Het coronavirus. FOTO EPA

Het coronavirus heeft de afgelopen dagen twee nieuwe slachtoffers geëist in Friesland.

De meldingen komen uit de gemeenten Heerenveen en Smallingerland.

Het totaal van overlijdens in de tweede golf komt hiermee op drie. Begin oktober liet een inwoner van Ooststellingwerf het leven. Sinds het begin van de pandemie, dit voorjaar, zijn nu 72 Friezen gestorven aan de gevolgen van het virus.

Woensdag overleed een 78-jarige bewoonster van zorgcentrum Leppehiem in Akkrum. Bij Veiligheidsregio Fryslân kwam vrijdag de melding binnen van een overlijden in de gemeente Smallingerland. In alle gevallen is vastgesteld dat degene positief testte op de aanwezigheid van het coronavirus.

179 nieuwe positieve gevallen

Het aantal positief geteste Friezen steeg het afgelopen weekeinde onverminderd door. Zaterdag kregen 179 inwoners een positieve testuitslag binnen. Dat was een forse dagstijging ten opzichte van donderdag, toen dit er 133 waren.

Leeuwarden was opnieuw koploper, met 52 positieven. Verder noteerden de gemeenten Súdwest-Fryslân en Waadhoeke opvallend hoge resultaten met respectievelijk 24 en 19 vastgestelde besmettingen op één dag. Heerenveen en De Fryske Marren volgden met elk 13, Smallingerland telde er 8.

Op de Waddeneilanden Terschelling (4 stuks) en Ameland (2) woekert het virus gestaag voort. Schiermonnikoog behield de 0.

Nieuwe maatregelen niet uitgesloten

Het kabinet kwam zondag bijeen voor overleg. Nieuwe maatregelen zijn niet uitgesloten. Landelijk was er sprake van 6378 nieuwe besmettingen, iets minder dan het record van de dag ervoor.

Inmiddels heeft ruim 9 procent van de mensen die zich melden bij de GGD voor een test het coronavirus daadwerkelijk onder de leden.

Nieuws

menu